14 Ноември 2024четвъртък12:31 ч.

Булевард

Срещи

Лора и Стоян: Ведрото настроение помага не само в кухнята

Освен че ни е професия, готвенето е и хоби, и страст, и начин на живот, не крият и двамата кулинари

/ брой: 228

автор:Альона Нейкова

visibility 20238

Лора и Стоян стават телевизионен кулинарен екип през 2011 г. Имат зад гърба си над 1800 заснети епизода, показали са на българските зрители над 5000 вдъхновяващи рецепти и вълнуващи вкусови комбинации. Отскоро всеки ден в 11,30 ч., нова доза вдъхновения от кухнята радват зрителите на "Бон апети" в ефира на 24Kitchen.

"Хубаво е човек да импровизира и да смесва вкусове"

Лора Найденова е родена в София, зодия Стрелец. Завършва Софийската професионална гимназия по туризъм, а по-късно специализира във Франция, Италия, Германия и Испания. Работила е за веригата за управление на хотели и ресторанти "Fair Play International" и като заместник-главен готвач в семейния ресторант "Flowers".

Стоян Сейменски е на 37 години, зодия Скорпион. Роден е в Пловдив, където учи компютърни технологии в Техническия колеж "Джон Атанасов", по-късно е приет в Университета по хранителни технологии. Бивш футболист на ПФК "Ботев Пловдив", а любовта си към кулинарията открива в САЩ. Готви професионално 13 години.

- От колко време готвите?

Лора: Професионално - над 10 години, може би вече са 12. Спрях да ги броя в един момент, вече фокусирам върху друго. А непрофесионално помагам на майка ми много отдавна, даже не помня откога.

Стоян: Спомням си го - моето първо готвене, защото беше пълен крах, но няма значение. 

- Кое беше първото направено от вас ястие?

Стоян: Пуканки се опитах да спретна във фурната. Спомням си само, че имаше доста дим...

Лора: Реших, че мога да направя съвсем сама яйца. Всичко беше добре, но до момента, в който отворих шкафа с многото подправки на майка ми. Слагах от тях, без да мисля много, просто гледах цветово да е красиво. Пълен провал като вкус! Отидоха в кофата и не повторих повече такава драстична комбинация.

- Прави впечатление, че и двамата готвите с усмивка, с чувство за хумор. Помагат ли те в кухнята?

Стоян: Ведрото настроение помага не само в кухнята. Човек трябва да е винаги позитивно настроен, да прави всичко с желание, с усмивка и да се забавлява наистина. С майтап, шеги и закачки някак си нещата вървят много по-добре.

Лора: Доброто настроение е задължителната подправка на всяко ястие. Винаги трябва да има усмивки и любов. Освен че е професия, готвенето за нас е и хоби, и страст, и начин на живот, и много други фактори. 

- Има ли разлика в готвенето пред камера и вкъщи?

Стоян: Не говоря вкъщи, като готвя.

Лора: И аз, няма звук. Пускам си някаква музика, релаксирам и ми е кеф, оставам с мислите си. Би било странно, ако вкъщи съм сама, и говоря, и готвя, нали?

Стоян: Не знам, може вече и това да се случва (усмихва се).

- Какво остава скрито за зрителите?

Лора: За да се заснеме един епизод на предаването, е доста труд, който не се вижда и отнема време. Трябва да го направим красиво, да накараме човека пред телевизора да си каже: "Ох, дояде ми се!" А вкъщи всичко се случва за нула време.

Стоян: Да, то е напълно нормално. Вкъщи човек просто се фокусира върху самото готвене, а не върху воденето на предаването.

- На едно мнение ли сте по въпроса кои са по-добрите готвачи - мъжете или жените?

Стоян: Това нещо според мен даже не се обсъжда в последните години. Има толкова добри жени, които се справят в кухнята, че засрамват всички мъже. Според мен не зависи какъв е полът на човека, а от това дали има талант и желание, иска ли да се развива.

Лора: Все пак в професионалната кухня към този момент има повече мъже (усмихва се).

Стоян: Но не може да се каже, че са по-добри готвачи, по-скоро се реализират по-добре.

Лора: Да, тази професия е доста трудна, отнемаща от личното пространство и време.

- Имате ли предпочитания към определени национални ястия?

Стоян: Харесвам всякаква кухня. Обожавам българската - с нея сме отраснали, а в годините откривам все повече неща, които в миналото не съм забелязвал. Обичам и италианската, надали има човек, който да не я признава. Да не забравя и френската. Да не говорим за южноамериканската кухня, за азиатската, тя пък е толкова необятна и с толкова много аромати и подправки. Няма защо да изброявам всички. Готвачът, който обича професията си, надали има предпочитания към някаква конкретна кухня. Хубаво е човек да импровизира и да смесва вкусове. Нали напоследък все повече се залага на идеята за фюжън - различни аромати и подправки от другата част на света да се комбинират с европейската и българската кухня.

Лора: Стараем се да показваме различни национални кухни, защото това е вид пътешествие, наричаме го кулинарно пътуване. Но винаги сме доволни, когато откриваме хубави български продукти. Добре е човек да познава корените си, за да може да погледне по-широко на света. Лично на мен ми е интересна и историята на храната - откъде идват продуктите, защо и как пастата е дошла в Европа, какъв е пътят на някои подправки... Когато пътешествам, винаги се старая да науча по нещо ново. Защо например точно в Тибет ядат ечемик, а не нещо друго? Всичко това е свързано с много специфични особености - и географски, и религиозни.

- Има ли ястия, които готвите по-често от другите, или залагате на разнообразието?

Стоян: Не е тайна, че обичаме да ядем месо, никога не сме го криели. Предпочитам да импровизирам, да експериментирам в кухнята. Но обикновено го правя, когато готвя за себе си или за най-близките. Ако чакам гости, гледам да заложа на нещо по-стандартно, за да съм сигурен, че на хората ще им допадне като вкус и комбинация.

Лора: Предпочитам сезонното готвене. Това е нещо, което няма да спре да бъде модерно. Най-логично е сега да се съобразяваме с продуктите, характерни за есента, в този момент те са и с по-добра цена. Много обичаме традиционната българска храна, свързана с празници. Нямам търпение да дойде Бъдни вечер, това е най-любимият ми семеен празник.

- Преди време пуснахте и кулинарна книга, в която рецептите бяха съобразени именно със сезоните. Да очакват ли почитателите ви още поне едно подобно издание?

Стоян: В момента не работим по някакъв определен проект, но нищо не се знае.

Лора: Имаме доста идеи, но не сме пристъпили към тяхната конкретна реализация.

- А какво правите, когато не готвите?

Стоян: Ядем... (усмихва се)

Обичаме да спортуваме. Имам две малки прекрасни дъщери, гледам да обръщам повече внимание на тях, на семейството... Разбира се, ако мога да избягам малко сред природата или да пътувам, е добре дошло.

Лора: Когато не готвя, си мисля какво да сготвя (усмихва се). Но не се фокусирам аз какво да хапна, а какво да направя за близките си хора. Също така обожавам да пътувам, всяко свободно време гледам да съм извън града, ако може, или поне в планината. Витоша ми е любимо място, често съм там. Спортувам. А когато имам повече време, пътувам в чужбина, за да търся нови вкусове. Напоследък се запалих да правя клипчета, да снимам много. Инстаграм ми стана някаква ужасна мания, малко е налудничаво, защото преди не обичах социалните мрежи, но качвам редовно фотографии. Така че пътувам, хапвам, снимам.

- От няколко дни "Бон апети" е в ефира на 24Kitchen. Да очакват ли от вас зрителите нещо по-различно от това, което показвахте досега?

Стоян: Ами какво по-различно очаквате? Ние всъщност сме такива: каквито сме пред екрана, такива сме в живота. Обичаме да готвим, да се забавляваме и, общо взето, ще продължим в същия тон. Ще се стараем да представяме любими наши рецепти на аудиторията.

Лора: Смятам, че в момента правим най-доброто "Бон апети". И призовавам да го гледат всички фенове на предаването и въобще на кулинарията в България. Постарали сме се със Стоян да съберем рецепти, които са супер харесвани от наши приятели, роднини и семейства. Това са рецепти, които малко повече приканват към внимание - да седнеш на спокойствие, да хапнеш хубаво ястие в любима компания. Правим храна за най-близките - от сърце, приготвена със супер готино чувство.

- Какво е мнението ви за кулинарните риалити формати като "MasterChef" или "Hell`s Kitchen"?

Стоян: Винаги е хубаво да се правят предавания, в които има кулинари. За мен няма значение дали са риалити, състезания или са с рецепти и съвети като нашето. Хубаво е, че хората научават нещо ново и виждат различния поглед на готвачите.

Лора: Покрай всички кулинарни предавания и риалити формати хората изпитват малко повече любопитство към нашата професия, което категорично е добре. Подтикнати са да се интересуват от храната, да я приготвят сами, което за мен е ключов момент. Живеем в такава епоха, когато никой няма време за нищо. А готвенето успява да ни накара да си обръщаме повече внимание.

ГЕРБ съгласни с левицата за отлагане на скъпия ток

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 218

Синдикатите са против промени в механизма за минималната заплата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 218

Средната заплата в София е 3128 лв., а в Смолян - под 1600 лв.

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 218

Не се поддавам на натиск, без значение откъде идва

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 218

Намаляват българските компании сред топ 500 в Източна Европа

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 218

Въглищата спасяват електроенергийната система

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 218

С 60% са по-ниски добивите от пчелен мед тази година

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 218

Строителството изпреварва IТ сектора по заплати

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 218

Северна Корея вече участва във войната

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 218

Съединените щати откриват ракетна база в Полша

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 218

В Прищина заговориха за "Велико Косово"

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 218

Накратко

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 218

Ама, вярно ли е?

автор:Аида Паникян

visibility 146

/ брой: 218

Прероденият геополитически гълъб

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 218

Непростима безпаметност

visibility 137

/ брой: 218

По следите на една забравена, но величава битка

visibility 172

/ брой: 218

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ