09 Юли 2024вторник18:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще оцелее ли България без българското

Едно предсказание се сбъдна: американците са тук заедно с техния модел на демокрация

/ брой: 230

visibility 2067

Иван Ст. Иванов

Преди години в наш седмичник един автор разказа за българин от родното му място, който още в края на Втората световна война "предсказва", че България щяла да стане демократична страна и това щяло да се случи "като дойдат американците". Фактически те са в България повече от 20 години, но очевидно са присъствали в живота на страната и по-отдавна. Но като че ли през последните 20 години, след като в България се настани т.нар. демокрация, пишман демократите превърнаха страната ни като че ли в протекторат на САЩ. Тази велика държава от няколко години вече има нова сграда на посолството, а и над много от представителните сгради в столицата се вее американският флаг. Няма държавна структура, ведомство или учреждение, в което да няма американски "специалисти", които да оказват своята

"безценна помощ" в капиталистическото преустройство

на България. И което е по-страшно, тези специалисти са приемани с предимство, независимо от техния ранг, научна специализация, пол или възраст. В държавата се настаниха изключително много американски религиозни секти, които не само оказват отрицателно влияние върху религиозните чувства на българските граждани, но и бият върху авторитета и влиянието на основните религии у нас - православното християнство и мохамеданството.
Помня няколко случая, когато сержанти от американската армия влизаха с предимство в сградата на МО-2, докато такива като мен, служилият в дузина гарнизони на БНА, бе проверяван детайлно не само за редовност на лични документи, но едва ли не дали са му изрязани ноктите. И няма какво да се учудваме. При президентстването на  Ж. Желев на американските специални служби бяха предадени десетки хиляди страници архивни материали, в това число и такива, свързани с атентата срещу Папа Йоан-Павел II. Специални комисии начело с американски генерали години наред изучаваха и проверяваха не само структурата, щатовете и задачите на армията ни, но диктуваха планове, щатове и срокове за нейното "реформиране"!? Не е случайно, че под реформа в страната се разбира вече или съкращаване, или закриване на войскова или друга формация, предприятия, учебни заведения и т.н. Нещо повече, чрез доброто поведение пред САЩ републиката ни от 2002 г. е членка на НАТО, а от няколко години и на Европейския съвет. Ако влезем в голямата (концертната) зала на Централния военен клуб, да не се изненадваме, че датата на влизането ни в НАТО е поставена над сцената, там, където някога е била годината на създаването на българската държава. И още нещо. В средата на залата върху паркета е изобразен символът на тази военна организация. Т.е. с помощта на политиците "отвъд голямата вода" у нас се пръкнаха "водачи на нацията", които не само да им слугуват, но и да подменят изконни национални ценности, надживели векове на робство, национален гнет и страдания.
Пак с тяхна помощ и под тяхно влияние у нас се насади

манията за печелене на пари

по всякакъв начин и средства. Отвсякъде и от всичко, независимо от начина. За 20 г. богатството и богатият са като че ли най-уважаваните неща в живота. "Златният телец" се превърна в "светая светих" в националния живот. Той не подминава дейци на просветата и културата, на науката, образованието, здравеопазването и други сфери на политическия и обществения ни живот. Политически партии и формации печелят избори, настаняват се в Народното събрание или в управлението на държавата под лозунга за борба с корупцията и незаконното забогатяване. И като че ли никой не обръща внимание, че голяма част от родителите и децата на корупцията седят на банките в Народното събрание и фабрикуват законите на настоящето и бъдещето, в повечето случаи в тяхна лична или на фирмите им изгода.
Огромни за мащабите на страната и икономиката ни средства и капитали се наливат в западни, предимно американски консултантски фирми, асоциации, банки и институти от наши фирми, заводи и предприятия, подлежащи на приватизация или "реформиране". У нас не може да се проектира нещо без консултация от реномирана западна, разбирай американска най-често, фирма. За съжаление в повечето случаи приватизираните обекти се продаваха евтино за един долар или за "жълти стотинки", както казва народът, но в угода на борбата за "пазарна икономика". За каквито пари бяха продадени комбинат "Кремиковци", авиокомпания "Балкан", БТК, Хладилният завод в столицата, азотно-торовите ни заводи, предприятията на електрониката или корабостроенето и др. В същото време страната ни тъне все повече в мизерия, неграмотност и беднотия. Цели отрасли в индустрията и селското стопанство останаха

само в спомените

на възрастното поколение. Младите не се и досещат, че в България може да е имало водещо машиностроене, електроника, производство на кари, телфери и други модерни сфери. Да не говорим за военните технологии, в които родните конструктори и производства имаха водещо място сред подобните в света. Те носеха и прилични приходи във валута на нашата икономика. Сега те са "реформирани", а износът на въоръжения е под прекия и непрекъснат контрол на новите ни "братя по оръжие" "отвъд голямата вода".
Банковата ни система също е "реформирана". Повечето от банките ни са собственост на чужди банки. Погледнете наименованията им и ще разберете къде отиват капиталите ни. Те са с гръцко или турско име, собственост на френски, австрийски, немски, холандски и какви ли не банки на страни-членки на Европейския съюз или с основен капитал в такива на САЩ. Някои от тях са приватизирани от държавни банки на други страни. Подобно е положението и с електроразпределителните дружества. А иначе Република България се води за независима страна!
Пенсионната система беше реформирана от правителството на Иван Костов, представян от "демократичните среди" като най-успешен министър-председател. Негово дело е и стартът на реформата в здравеопазването. Двете реформи доведоха до стагнация главно поради липса на приходи и пари не за тяхното функциониране, а за жизнеността им. Да му мисли целокупният български народ и пенсионерството, особено ако министър на финансите е американски възпитаник като сегашния, а министър-председател като големия "АЗ" на българската политика. В страната се шири от началото на т.нар. преход необезпокоявана от никого престъпност. Българите не вярват нито на Б.Б., нито на дясната му ръка Ц.Ц., че някога ще се справят с нея. Те не направиха опит да свършат  това, когато бяха фактор в Министерството на вътрешните работи, та сега ли, когато всекидневно трябва да се появяват на екран или пред микрофона на радиата, за да мамят хората, че правят нещо.
И какво излиза? Нали всичко правихме по американски модел. "Великата демокрация", по думите на Соломон Паси, ни беше пътеводна звезда. Нали там стажуват, обучават се, обменят опит, ползват американската наука министри, замове, бъдещи такива, специалисти във всички сфери на политическия, стопанския, обществения живот, средства за масово осведомяване?

Обаче нещо не се получава

Единствено в престъпността следваме американците в непосредствена близост. И как няма? Нали всеки ден почти всички телевизии излъчват американска кинопродукция. По екрана на националната ни телевизия се появи и заглавието "Стреляй, за да убиеш!" и други от подобен род. Музикалният фон на България е отровен от песни на английски. Спортните новини превъзнасят американския спорт. Ако се доверим на показваното и звуковия фон у нас, ще разберем, че в света няма друго изкуство освен това на англосаксонските народи, няма други постижения в науката, културата, изкуството и спорта освен при тях, че по-достойни, културни и възпитани хора няма от англосаксонците. В света не се произвеждат нито славянски, нито азиатски, нито каквито и да било други филми, музика, художествена литература и изкуство. Даже родното ни Национално радио поне веднъж седмично, показвайки постиженията на американската естрадна музика, ни говори на английски чрез своите водещи. Затъпелият ни народ (с извинение) е обръгнал и като че ли не обръща внимание на тези дребни (като камилчета) неща. А те носят и ще носят още деформации.
Традиционните български хуманно изкуство и култура вече много години са подложени на скрит или открит остракизъм. Споменавал ли е някой в средствата за масова информация, печатни или електронни издания за гостуванията например на Българската народна опера в миналото във Франция, Испания, Германия и други страни, за ролята на българската дипломация в тяхното осъществяване. Защо е забравено името на генерал Александър Гетман? Да не говорим за многото български гласове, утвърдили се на сцените в САЩ и големите европейски страни. Да, споменават се някои и сега пеещи, но за миналото се говори предимно с отрицателни оценки. Знае ли младото поколение, че е имало детски хор "Бодра смяна", авторитетна формация, посрещана по цял свят с аплодисменти и акламации. Печалното е, че повечето от хористите й днес, заслужили дейци на оперното и хоровото изкуство, дори и не протестират, че този хор го няма "поради липса на пари"?! Добре поне че Детският радиохор съществува, и то главно заради упоритостта и святостта на неговия създател и ръководител академик Христо Недялков, и слави родината не само у нас, но и по света. Какво е състоянието и живи ли са десетките ансамбли за народно изкуство в градовете и селата на България? Вярно, в страната изобилстват прегледи, фестивали и други прояви на изворното творчество, но в тях предимно участват възрастни хора,

верни на това, което са правили на младини

Сега "тече" "реформа" в музикалното, оперното и театралното изкуство. Тук имаше трайни традиции. Какво ще оцелее, един Рашидов едва ли знае. Дянков и Борисов са твърде далеч от родолюбието, за да имат грижа. Може би отново има намеса отвън. Не може малка страна като България да има толкова много театри, опери и оперно-симфонични оркестри. Откъде пари? Това да не социализъм? А е по-добре младите хора да купонясват по стадиони и зали под стотици децибели музика, но да е от "цивилизования свят". Което и става и е прието от ръководителите на страната ни. А какво ще стане с културното развитие на децата ни, кой ли трябва да се интересува? Съдбата на давещия се е в неговите ръце, бе казал навремето един известен комбинатор. Кому е необходима грижа за всичко?
Да, предсказанието на описания богат селянин се сбъдна! Американците са тук заедно с техния модел на демокрация. Е, България е още тук! Но ще оцелее ли без българското?

 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 380

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 427

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 332

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 377

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ