03 Август 2024събота15:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Китай уверено върви по пътя на мирното развитие

Модернизация на страната и общо благоденствие на хората е главна цел на китайското правителство

/ брой: 219

visibility 997

Н.пр.г-н Гуо Йеджоу,
посланик на Китайската народна република в Република България

В периода на световната постфинансова криза светът преживява период на ново регулиране и значителни реформи. Сега, когато някои развити икономически сили са силно обезпокоени заради високия си държавен дълг и нисък икономически ръст, нисък държавен резерв и ниско потребление, Китай като цяло запазва социална стабилност и стабилно икономическо развитие, като се превърна в най-големия износител в света, втория вносител и втората икономика в света.
Много хора в чужбина са противоречиво настроени към развитието на Китай. От една страна, те приемат положително това, че Китай се развива и дава своя принос за световното развитие и прогреса на човечеството, искат да засилват деловото сътрудничество с нас. От друга страна, сякаш имат някои притеснения за бъдещото развитие на Китай по отношение на неговата устойчивост и влиянието му върху света.  
През 2005 г. китайското правителство публикува Бялата книга "Пътят на мирното развитие на Китай", в която за първи път цялостно и систематизирано се излагат необходимостта и решимостта на страната да върви по пътя на мирното развитие, както и стратегическият курс, мерките и политиките за осъществяване на тази цел. Шест години след това, в началото на второто десетилетие на ХХI век и по време на отбелязването на 90-ата годишнина от основаването на ККП, Китай издаде Бялата книга "Мирното развитие на Китай" и още веднъж тържествено и отговорно обяви пред света, че мирното развитие е стратегическият избор на Китай за осъществяване на модернизация, укрепване на страната и постигане благоденствие на нацията, за по-голям принос на прогреса на човешката цивилизация.
Това е една декларация, в която подробно са изложени пълното съдържание на концепцията за мирното развитие на Китай, неговите ясни принципи, значителни постижения, основни цели, подходите за реализирането им, външнополитическият курс, историческата обусловеност и значението му за света. По този начин бе даден отговор на редица важни въпроси, към които е насочено вниманието на света - въпроси за това как ще се развива Китай в бъдеще и какво ще донесе за останалия свят неговото развитие. Това е важен "ключ" към разбиране на бъдещето на нашата страна. 

1. Как ще се развива Китай в бъдеще?

Пътят на мирното развитие на Китай според Бялата книга се свежда до следното: Китай трябва да се развива чрез поддържането на световния мир и да допринася за него със своето собствено развитие. Той трябва да постигне развитие със собствените си усилия и чрез прилагането на реформи и нововъведения, като в същото време трябва да се отвори към останалия свят и да се учи от другите държави. Той трябва да търси взаимна изгода и съвместно развитие с другите страни, следвайки тенденцията към икономическа глобализация и да работи за изграждане на хармоничен свят на траен мир и съвместен напредък. Това е път на научно, независимо, отворено, мирно, съвместно и общо развитие.
    Според Бялата книга общата цел на Китай по пътя му към мирно развитие е постигането на модернизация на страната и общо благоденствие за хората. Средносрочната и дългосрочната цел на курса на Китай към мирно развитие е изграждането на общество на първоначално благоденствие с по-висок стандарт, което да обхване над един милиард китайци. Изпълнението на 12-ия Петилетен план за развитие е краткосрочната и средносрочна цел на Китай по пътя му към мирно развитие.
За реализирането на посочените цели Китай ще насочи усилията си в следните направления: ускоряване на промяната на модела на икономическо развитие, по-нататъшно използване на вътрешните ресурси и пазарните му преимущества, ускоряване изграждането на хармонично общество, прилагане на стратегията към отваряне, ориентирана към взаимната полза и общите интереси; създаване на мирна международна среда и благоприятни външни условия.
Отговаряйки на потребностите на мирното развитие, концепцията за международните отношения на Китай е насочена към стимулиране изграждането на един хармоничен свят, а именно: в политическо отношение държавите трябва да се уважават взаимно, да се отнасят една към друга като равни и да работят заедно за популяризиране на демокрацията в международните отношения; в икономическо отношение държавите трябва да сътрудничат помежду си, да се възползват взаимно от силните си страни и да правят икономическата глобализация балансиран и печеливш процес, който да е от полза за всички; в културно отношение държавите трябва да заимстват една от друга, да търсят обща основа, като същевременно запазват своите различия, да зачитат разнообразието на света и да подпомагат напредъка на човешката цивилизация; по отношение на сигурността, държавите трябва да вярват една на друга и да засилят сътрудничеството, да уреждат международните спорове и конфликти по мирен начин, а не да прибягват до война и съвместно да опазват световния мир и стабилност; по отношение на околната среда всички държави трябва взаимно да си помагат и да полагат съгласувани усилия за по-добра защита на нашия единствен дом - Земята. Освен това Китай ще следва самостоятелна и независима външна политика за мир, ще прокарва нови възгледи в областта на сигурността, основаващи се на взаимно доверие, взаимна изгода, равноправие и координация, ще следва позицията за активно поемане на международна отговорност, ще отстоява принципите на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения.
В Бялата книга се подчертава, че китайският народ се придържа към избраните от самия него социална система и път на развитие и никога няма да позволи каквито и да е външни сили да се намесват във вътрешните работи на страната. Китай насърчава приятелските отношения на сътрудничество с всички въз основа на Петте принципа на мирно съвместно съществуване. Той не се съюзява с някоя страна или група страни, нито пък използва социалната система или идеологията като критерий, за да определи какъв вид отношения трябва да има с другите страни. Китай зачита правото на всички народи самостоятелно да избират своята собствена социална система и път на развитие и не се намесва във вътрешните работи на други държави. Той се противопоставя на практиките на големите да потискат малките, на силните да доминират над слабите, на хегемонизма и на силовата политика. Китай призовава за разрешаване на споровете и конфликтите чрез преговори и консултации, и чрез търсене на обща основа при запазване на различията. Той не налага своята собствена воля над другите.

2. Какво е значението на мирното развитие на Китай за останалия свят?

В Бялата книга се подчертава, че въз основа на принципите на мира, сътрудничеството и общата полза Китай ще способства за реализирането на своите интереси и за връзките със съседните държави и страните от целия свят. Това е опитът, придобит в хода на специфичното развитие на Китай, който ще продължава да върви в тази посока - това е декларация и обещание пред света. В Бялата книга китайското правителство тържествено и отговорно обявява: "Китай не се стреми към регионално господство и сфери на влияние, нито иска да изключи която и да е държава. Благоденствието, развитието и дългосрочната стабилност на Китай представляват възможност, а не заплаха за неговите съседи."
Мирното развитие на Китай разбива представите за традиционния модел, според който "силният се стреми към хегемония". Китай избра пътя на мирно развитие и взаимноизгодно сътрудничество като основен начин да осъществи своята модернизация, да участва в международните отношения и да поддържа международни връзки. Опитът от последните няколко десетилетия доказа, че е избрал правилно пътя на мирното развитие и няма каквото и да било основание да се отклони от този път. Икономическата глобализация и революцията в областта на науката и технологиите създадоха исторически условия на повече страни да се съживят, осъществявайки икономическо развитие и взаимноизгодно сътрудничество, и даде възможност на повече развиващи се страни да тръгнат по пътя на бързото развитие. Поради това мащабите на световната икономика и потенциалът за развитие нарастват, международната общност е по-добре позиционирана да устои на икономическата и финансовата криза и е налице по-силен тласък за реформиране на международната икономическа система. Мирното развитие на Китай е в съответствие с тази глобална тенденция. Той се радва да види и подкрепя все повече и повече развиващи се страни да променят своята съдба и се радва да види и подкрепя развитите страни да поддържат своето благоденствие и развитие.
   
3. Мирното развитие на Китай се нуждае от разбирането и подкрепата на международната общност

В постоянно променящия се днешен свят всички доктрини, системи, модели и пътища са подложени на изпитанието на времето и на практиката. Тъй като националните условия в различните държави са различни, няма точно определена форма на развитие, която да е единствената ефективна и приложима за всички. Един път на развитие е жизнеспособен само тогава, когато отговаря на националните условия на страната. Пътят на развитие на Китай се оформи в китайската среда. Китай е напълно наясно, че поемането по пътя на мирното развитие е важен и дългосрочен процес и че вътрешната и международна среда са обект на дълбоки и сложни промени. Затова още повече ще се концентрира върху обобщаване и прилагане на собствения си успешен опит, върху използване опита на други държави, върху изучаване на новите проблеми и предизвикателства, които могат да възникнат, така че да отвори по-светли перспективи за мирното развитие.
Постиженията на Китай са неделими от приятелското сътрудничество с външния свят. В бъдещото си развитие Китай се нуждае от още повече разбиране и подкрепа от международната общност. Ние сме дълбоко благодарни на всички страни и народи, които са показали разбиране и загриженост, и са предоставяли подкрепа и помощ за нашето развитие.
Пътят на мирното развитие на Китай - страна с население от над един милиард души, е ново важно откритие и нова практика в историята на човешкото развитие, но ние не твърдим, че това, което правим, не се нуждае от подобрения. Ние приветстваме всички приятелски предложения и добронамерени критики. Искрено се надяваме, че международната общност ще проявява по-дълбоко разбиране към многовековните културни традиции на Китай и ще зачита неговия суверенитет, сигурност, териториална цялост и социална стабилност, които са скъпи на китайския народ. Надяваме се, че светът ще оцени необходимостта Китай да уреди, стъпка по стъпка, различни трудности в развитието, пред които е изправен като най-голямата развиваща се страна, а също и стремежа на китайския народ да се отърси от бедността и да живее в благоденствие. Ние също така се надяваме, че международната общност ще има доверие в искреността на китайския народ и в решимостта му да постигне мирно развитие и ще подкрепя, а няма да възпира Китай да следва този път.

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1302

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1270

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1314

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1408

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1436

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1619

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1439

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1487

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1441

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ