18 Октомври 2024петък20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 18 октомври св. ап. и ев. Лука. Св. вмчца Злата Мъгленска

/ брой: 199

автор:Дума

visibility 225


Св. апостол и евангелист Лука бил в числото на седемдесетте ученици на Иисус Христос

Освен дванадесетте апостоли, които навсякъде следвали своя Небесен Учител, Господ Иисус Христос избрал още седемдесет ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села.
В числото на седемдесетте ученици бил и св. Лука. Той бил спътник на св. апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим апостолът на народите - Павел, пратил послания дo християни от различни места. В тях той нарича апостол Лука "лекар, многообичан и брат, когото възхваля цялата Църква". От Рим св. апостол и евангелист Лука се отправил за Египет, където в град Тива устроил християнска църква, известна по-късно със своята многочисленост и светост.
От Египет евангелистът дошъл, вече твърде стар, в гръцката страна Ахаия, където умрял мъченически на 80 години.

Злата Мъгленска не се отказала от вярата си и турците я обесили

Св. Злата Мъгленска живяла във втората половина на ХVIII в. Родила се в бедно българско семейство. Родното й място е село Слатино, Мъгленска епархия. Дъщеря на прост селянин, тя сияела с телесна и с душевна красота. Отличавала се с удивително благочестие, със смирение и чисто сърце. Вярата й в Господа била непоклатима.
Млад турчин се прелъстил от хубостта й и решил да посегне на честта й. Един ден тя отишла в гората за дърва. По това време турчинът, заедно с други турци, я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и подпомогнат от другите, я отвел у дома си. Обещал й, че ще се ожени за нея. Поискал от нея най-първо да стане мохамеданка. Заплашвал я с мъчения, ако тя се откаже да стори едното и другото. Но тя отговорила, че вярва и се покланя само на Господа Иисуса. И че е дала обет за девство.
Турците разбрали, че девицата не ще склони да се откаже от вярата си и решили да опитат с мъчения. Но светата великомъченица ги издържала с твърдост. Бог я подкрепил и прославил. Озверелите турци я обесили в един двор на дива круша. Насекли след това тялото й на късове. Това се случило на 18 октомври 1795 г.

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1257

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 701

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 653

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 575

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ