13 Август 2024вторник02:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавата: Не е коректно да има цени ”за българи” и ”за чужденци”

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 171

Срещу практиката лекари да предлагат различни цени за лечение на българи и на чужденци се обяви директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Повод бе случаят с литовското семейство, платило 1494 лв. за преглед на детето по време на почивката им в курорта "Златни пясъци". По-късно и турист от Кувейт се оплака, че за  лечение в медицински център в "Златни пясъци", до където бил закаран с линейка, платил 18 хил. лв. Според фактурата консултацията със специалист и изследванията са таксувани по 1000 лв., вливането на системи - 3520 лв.
От МЗ обясниха за БНР, че лечебните заведения са длъжни да поставят на достъпни места информация за цените на предоставяните услуги и за начина на заплащането им, както и да издават финансов документ. При нарушаване на едно от тези задължения, пациентът може да сигнализира ИАМН и РЗИ.
"Остойностяването на лечение за граждани, които не плащат по Здравна каса е еднакво, независимо дали са българи, или чужденци, дали са от страна от ЕС. Лечебната дейност като остойностяване има една финансова стойност и тя трябва да се плати. Не е редно да има цена за българи и цена за чужденци, както беше преди много години", заяви в радиоинтервю проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС.
"Необходима е регулация – таван на цените на медицинските услуги", категорична е адвокат Мария Шаркова.
Според нея цените трябва да са публикувани и на сайта на МЗ. Пред БНР Шаркова припомни, че от години се говори, но нищо не се прави по остойностяването на лекарския труд. По думите й масово по курортите по Черноморието ни лечебните заведения, особено за извънболнична помощ, не сключват договори с НЗОК и все още има цени за българи и за чужденци.

111 000 души у нас са на воден режим

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 152

Обмислят закон за големите проекти

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 152

200 млн. лв. дължи държавата по дела с пътни фирми

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 152

Сърбите масово срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 152

Албанска партия отлага признаването на българите

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 152

Засилен пътен контрол в Гърция

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 152

Накратко

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 152

Горе сърцето

автор:Марин Милашки

visibility 424

/ брой: 152

Планирана атака с MI6

автор:Боян Чуков

visibility 399

/ брой: 152

Карлос Насар, гордият българин

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 152

Законопроектът, който свали маските

visibility 361

/ брой: 152

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ