16 Юли 2024вторник11:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ток, цени, пазар - мрън, мрън

/ брой: 2

автор:Светла Василева

visibility 1043

Стане ли дума за цената на тока, либерализацията на пазара, електроенергийната борса и се започва мрънкане, предъвкване на думи и на срокове. Вчера енергийният министър заяви, че цените на електроенергията ще останат непроменени до лятото. И заръча да не сe тревожим. До лятото. А после какво? Не е ясно. Важното е, че още няколко месеца (колко точно - не се знае) нещата са под контрол. Уж. Или поне така трябва да си мислим и да не се притесняваме.
Как да не се притесняваме, като само преди три месеца Теменужка Петкова обяви, че от 1 януари 2016 г. цената на тока няма да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а от пазара. Както и че първоначално тази цена ще скочи, а после (кога после - отново никой не знае, в т.ч. и самият министър) ще падне едва ли не до днешните нива. Да де, ама днес е 5 януари, а пазар както нямаше, така и няма. Важното е, че двама зам.-министри на енергетиката обиколиха държавата да правят пиар на либерализацията. Колко пари похарчиха за воаяжите не стана ясно. От дейността им остана една скучна презентация и шумната медийна кампания, насочена повече към чиновниците в Брюксел, които, незнаейки или затваряйки си очите за нашенските табиети, може и да са повярвали, че от 1 януари ще имаме и пазар, и електроенергийна борса. Да де, ама нямаме. Няма и да имаме до 16 януари. Засега. Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов в навечерието на Нова година, но никой не му обърна внимание. Така всички приказки, изявления, клетви и вричания, че от 1 януари електроенергетиката ни става пазарна, либерализирана и каквато я очаква Брюксел, катастрофираха в грозната реалност. А тя е, че след новогодишните празници всичко е такова, каквото беше и преди тях. Електроенергийната борса, както работеше от средата на декември в тестови режим, така и продължава. Токът си го купуваме от познатите ни ЕРП-та. Пазар няма.
Ако се чудите какво всъщност става, просто е. Управляващите финтираха брюкселските чиновници, като формално спазиха срока, но реално отложиха либерализацията. Заради некомпетентността си, липсата на експертен капацитет и невъзможността да управляват един от малкото останали технологични отрасли в държавата. Затова сключиха договор със Световната банка да им направи модела, по който ще се компенсират високите надпазарни цени на тока, произвеждан от американските и ВЕИ-централите. Без него пазар реално няма как да има, защото тази част от производителите на електроенергия са привилегировани и извадени пред скоба. Затова чакат и Европейската комисия да им каже как да компенсират енергийно бедните. Защото освобождаването на пазара върви ръка за ръка с грижа за уязвимите потребители.
Сегашните управляващи не могат да се справят нито с едното, нито с другото. Затова седят и чакат да им кажат какво да правят и как да го правят. Докато друг им свърши работата, те ще печелят време, като ни съветват да не се притесняваме. А питаме ли ги за цени и пазар, отговорът все ще е мрън, мрън, мрън.

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 53

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 68

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 66

/ брой: 133

Пардон - Карикатура 16.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ