16 Юли 2024вторник00:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП в Пловдив:

Със заличаването на паметниците се реабилитира нацизма

Социалистите в остра позиция за преместването на Паметника на Альоша

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 1509

"Със заличаването на паметниците се цели заличаване на паметта и се реабилитира нацизма и хитлеризма. А който не знае и помни ужасите от историята, е обречен да ги повтори. Нека си припомним думите на чешкия поет Юлиус Фучек в сборника "С примка на шията - Хора, бдете!", се казва в остра позиция на общинските съветници и на ГС на БСП В Пловдив.(пълният текст - на стр.11)
Повод за нея е внесеното предложения от съветниците от ДСБ до общинския съвет в Пловдив Паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен до края на 2024 година в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от общината за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента.
Предложението за преместването ще бъде разглеждано днес от постоянните комисии в местния минипарламент и ще бъде гласувано на сесия на 17 януари.
"Пловдив е многовековен град и в своята хилядолетна история се е научил да помни и пази паметниците символизиращи различните исторически периоди с техните възходи и падения. Паметниците са техните репери, които трябва да останат такива каквито са ги създали предишните поколения във времето в което са живели. Ние, техните потомци трябва да помним това, което ни е завещано и да го пазим от лоши очи и лоши ръце,сега ние сме на ред да създаваме, а не да рушим", категорични са пловдивските социалисти.
"Альоша е символ на Пловдив, символ на времената от Втората световна война. Ние сме категорично против преместването и демонтирането на паметника. Трябва да бдим и да пазим историята каквато е. Господата от ДСБ четат едностранчиво историята. На 10 януари 1944 г. са най-тежките бомбардировки на София от нашите сегашни приятели - САЩ и Великобритания. Стотици са жертвите, хиляди са ранените, огромни са материалните щети. Не може от историята да си харесваме една страница, а да не харесваме друга. На 10 ноември всички ние затворихме вратата на тоталитаризма, заклеймяването, на етикетите "това не ни харесва - това ни харесва". Демокрацията е това да приемем различията, независимо дали конюнктурно в момента ни харесват или не", коментира инж. Калин Милчев - общински съветник от "БСП за България".
"С тези изкуствени дебати десните партии се стремят да отвличат вниманието на обществото от проблемите на днешното им управление. С „димката“ за Паметника на Альоша те прикриват несправянето с корупцията, презастрояването, с транспортния хаос, с мръсния въздух, ниското заплащане на труда на редовия работник и служещ, с липсата на справедливо данъчно облагане, с унизителните договори които правителството подписва за Шенген и много други. Прикрива се управленската немощ и непознаване и несъобразяване с истинските проблеми на днешния ден от управляващата Сглобка в държавата и по места", категоричен е общинският съветник от "БСП за България" арх. Костадин Палазов.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ