16 Юли 2024вторник00:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БНР

Нова европейска музика с Биг бенда на БНР

Диригент е Владимир Николов, солисти са Сърджан Иванович, Михаил Иванов и Антони Дончев

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 4351

Биг бендът на Българското национално радио ще започне новата година с концерт от проекта "Нова европейска музика" на 18 януари от 19 ч. в Първо студио на БНР, научи ДУМА от Николета Еленкова.
Гост-диригент е Владимир Николов от Северна Македония, който ще представи авторска програма със солисти босненския барабанист Сърджан Иванович и българските музиканти Михаил Иванов (бас китара/контрабас) и Антони Дончев (пиано).
Владимир Николов е композитор, китарист, диригент, аранжор, автор на произведения за пиано, китара, камерни ансамбли, биг бенд и симфоничен оркестър. Като аранжор работи с BBC Radio Orchestra, Brussels Philharmonic, Berlin Art Orchestra, Metropole Orchestra, Heritage Orchestra и Белградската филхармония, както и със звезди като Джон Клейтън, Ранди Брекър, Винс Мендоса, Чака Кан, Джулс Бъкли, Джейкъб Колиър и много други.
Сърджан Иванович смесва мелодичния модерен джаз с музикалното наследство на Балканите. Живее в Париж, но е роден в Сараево. През 1992 г. бяга от войната и отива в Атина, където учи ударни инструменти. Продължава обучението си в Нидерландия и печели стипендия на фондация "Prins Bernhard" за обучение в Ню Йорк. С авторския си проект "Blazin` Quartet" печели през 2008 г. наградата за най-добра група на Dutch Jazz Competition. С Blazin` Quartet концертира по цял свят и издава четири албума. Работи с рок-джаз балканската група "Xenos" и с Николов-Иванович Ундектет.
Владимир Николов, Сърджан Иванович и Михаил Иванов са свързани в дълго творческо сътрудничество. Срещат се в Консерваторията в Амстердам през 2002 г. и работят заедно в ансамбъла Николов-Иванович Ундектет. Именно Михаил Иванов е причината българската публика да се срещне с талантливите музиканти от западните ни съседки, които са сред най-изявените творци на европейската джаз сцена.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ