16 Юли 2024вторник00:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Бизнесът недоволен от липсата на реформи в държавата

Работодателите в разнобой за бойкота на австрийските стоки

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 9348

Приоритетите на бизнеса през тази година не се различават драматично от заявяваните през последните няколко и причината за това е липсата на реални реформи в страната. Това се разбра от традиционната пресконференция на Асоциацията на работодателите в България, провеждана в началото на всяка година. В нея членуват четирите големи организации - Конфедерацията на работодателите (КРИБ), Стопанската камара (БСК), Търговско-промишлената палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).
Приоритетите на бизнеса не са променени в сравнение с предходни години, защото никой не знае какво по тях държавата не е изпълнила, се разбра от думите на работодателите
Организациите са единни в това, че през тази година България трябва да влезе напълно в Шенген, през следващата - в еврозоната, а през 2026 г. и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От изявленията на председателите на четирите организации се разбра, че има известни противоречия по мерките, които трябва да се вземат за пълноправното членство Шенген. Васил Велев, който е начело на АИКБ отново настоя, че трябва да се обяви бойкот на австрийските стоки, което по негови оценки няма да доведе до фалити на фирмите, но до видим спад в оборотите им, което ще ги принуди да настояват пред Австрия за пълноправното приемане на България. Тезата видимо подразни колегите на Велев, които не го подкрепиха.
Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, която е ротационен председател на асоциацията, отбеляза, че видимо има разнобой в позициите по тази тема, основно заради идеите за бойкот на стоки. "Но сме единни, че частичният успех трябва да мине в пълен в най-кратки срокове", подчерта той.
Добри Митрев отбеляза, че влизането по въздух и вода е частичен пробив, но призова всички да си дадат сметка в какви условия е постигнато това - засилен мигрантски натиск и преди европейски избор и с надигащи се националистически гласове.
"Трябва да разделим политиката от икономиката. Ако този пробив бе осъществен, се дължи в голяма степен и на това, че австрийските компании се ангажираха да лобират за пълноправното членство на България", коментира той. Думите му бяха подкрепени и от Цветан Симеонов, който отбеляза, че Стопанската камара на Австрия е дала много ясна и категорична позиция против ограниченията за членството на България и Румъния в Шенген.
Председателите и на четирите организации обявиха, че България практически чрез валутния борд вече е в еврозоната и ефективното въвеждане на еврото ще донесе само ползи.
"Нямаме очаквания за повишаване на цените след приемането на еврото, такива тези използват някои политици, но ако има някакво минимално повишение, то ще бъде в бързо оборотните стоки. В новите страни в еврозоната можем да видим, че там в много по-голяма степен приемането на еврото се отразява позитивно", обяви Добри Митрев, председател на БСК.
На първо място Цветан Симеонов отбеляза административната тежест, която е най-тежка за малките и средните предприятия. Посочи и това, че държавата продължава да не въвежда напълно разходо-покривния принцип при определянето на таксите, като отдели конкретно въпроса за такса смет. Електронното управление продължава да не бъде сериозен приоритет за държавата. Оттам се храни корупцията и оттам има проблеми с върховенството на правото, допълни той.
Симеонов коментира, че заплатите в публичната сфера се увеличават, без това да е обвързано с постигането на конкретни цели. Даде за пример образованието, където заплатите непрекъснато растат, а успоредно с това и делът на функционално неграмотните.Васил Велев обяви и че няма друга държава като България, в която 100 заети в реалния сектор носят на гърба си 119, които получават заплата от бюджета.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ