Горска трапеза
Рецепти на леля Ваня Токаджиева
/ брой: 261
Паниран сърнешки дроб
Обираме внимателно тънката ципа на дроба и го нарязваме с остър нож на тънки филийки. Накисваме го 24 часа в прясно мляко. Потапяме го в брашно, разбито яйце и пак в брашно или счукан сухар и пържим в сгорещена мазнина, като внимаваме да не го препържим, защото става твърд и загубва вкуса и хранителността си.
Посоляваме го, след като го извадим в чинията. Поднасяме изпържения дроб още топъл с туршия от зеле и бяло вино.
Шаран в тесто на фурна
Взимаме 1 шаран около килограм, отрязваме опашката и перките и го изчистваме добре. Нарязваме 8 глави лук и го слагаме да се пържи на слаб огън в 2 кафени чашки олио. Когато лукът омекне добре, без да се зачерви, го посоляваме и сваляме от огъня. Прибавяме 2 чаши счукани орехи, ситно нарязан магданоз, малко счукан черен пипер и разбъркваме сместа.
Взимаме около 1 кг втасало тесто, разделяме го на 6 топки и всяка разточваме на кора по големината на тавичката.
Слагаме първата кора в намазаната тавичка, поръсваме я с малко олио и нанасяме тънък пласт от ореховата смес, която предварително сме разделили на части.
Поставяме втората кора, мажем с ореховата смес и нареждаме третата кора. Върху нея слагаме шарана, поливаме го с малко олио и го намазваме с ореховата смес. Покриваме го с останалите три кори, които също мажем помежду с ореховата смес.
Най-горната кора поливаме с олио и печем ястието в умерено силна фурна.