12 Октомври 2024събота22:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петър Кънев: Когато се говори само политически и не се слушат експертите, се стига до сегашната криза

Трябва ни стабилно правителство от партии, които не мислят не за своето оцеляване, а за това на България

автор:Дума

visibility 198

„Трудно е да се каже кой управлява България в това безхаберие което цари, за седми път за три години  да отиваме на предсрочни парламентарни избори“. Така отговори Петър Кънев на въпрос за управлението на страната ни в ефира на Дарик радио.  Той обясни, че в икономическа комисия, която е ръководил в НС са приети само две ратификации. По думите му няколко закона, които са били изключително важни и се отлагат от няколко години,  и вече текат наказателни процедури от ЕС, отново, не са били приети. „Те бяха заложени в дневния ред, но започнаха разправии и отново останаха на заден план“, обясни той.

Кънев коментира, че правителство трябва да има след тези избори. Като участник в заседанията на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество той коментира, че вече отвън гледат на нас с насмешка. 

Петър Кънев обясни, че в дневния ред на НС се залагат законопроекти, след което в зала започва политическото надцакване. По думите му обстановката е влошена от промените в Конституцията, направени от хора, които нямат представа от конституционализъм и правова държава. „Над 50 становища имаше против тези промени, но те отговориха, че решението е политически. Когато се говори само политически и не се слушат експертите, се стига до ситуацията, в която сме сега“, категоричен бе той. Според него най-лошото е, че в резултат от всичко това българският гласоподавател е обезверен и не вярва, че някой ще работи за проблемите му.

Кънев бе категоричен, че реториката от последните парламенти трябва да бъде забравена, да се говори конструктивно и след изборите да е ясно на всички, че трябва да има правителство. „Декларативно всички са за това, но след изборите се сяда на масата, вадят се „кирливите ризи“ и накрая се казва „хайде пак на избори“, а държава боксува“, заяви той и подчерта, че остават нерешени редица въпроси като подготовката ни за членството ни в Шенген, ПВУ където са усвоени само 25% от средствата.

Кънев каза, че минимум една година трябва да има стабилно правителство и парламент, които да търсят обединение освен по двете посочени теми и за социалните разходи, един справедлив бюджет и акцент върху мерките за младите хора. Попитан за данните за 18 млрд. дупка в бюджета, които надвишават 3% бюджетен дефицит, той коментира, че те са били оповестени в много неподходящ момент. Според него трябва след изборите да се седне на масата и да се реши как да се действа като има три варианта – повишаване на данъците, което е непопулярна мярка, която трудно ще мине през НС; орязване на разходи, което редовно се практикува но стопира развитието на страната; теглене на кредити, което е възможно. Според него ще се търси баланс между втората и третата мярка. „Ще е нужно стабилно правителство със силна подкрепа от партии, които не мислят не за своето оцеляване, а за това на България“, категоричен бе икономистът.

По повод на чуждите инвестиции Кънев наблегна, че няма как да имаме големи очаквания преди да създадем по-добри условия за тях у нас – добра законова основа, проблемите им да се решават бързо, документите се вадят в кратки срокове.

За малкия и микро бизнеса у нас, икономистът обясни, че трябва да има преди всичко намаляване на бюрократичната тежест и опростяване на охраната на труда. 

Помолен като опитен политик и първи вицепрезидент на Българската федерация по волейбол да сравни управлението на страната с волейболен мач, той коментира: „В един мач правилата се спазват, защото ако ги нарушиш те наказват, а при второ нарушение може и да те изгонят, а в политиката правилата в последните години не се спазват“. На въпрос дали трябва и в политиката да има наказания и ротация като в спорта, той отговори, че в политиката със сигурност е добре да има ротация, защото не е полезно за една страна, която и да е партия, да се задържа в управлението прекалено дълго. 

Попитан в заключение за кампанията, която води лявото обединение, Петър Кънев заяви: „Усещането в тази кампания е различно, вървим обединени с колегите от левите партии и разчитам на добър резултат“.

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1504

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1527

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1449

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1761

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1618

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1520

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ