05 Август 2024понеделник15:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Оставки в транспорта

Уволняват шефовете на железниците и на ДАИ

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 194

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор Мария Генова и на председателя на Управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Емилия Никова.
Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата, съобщи пресцентърът на транспортното министерство.
И двете ръководителки бяха назначени лично от Георги Гвоздейков. Емилия Никова заема поста от началото на май 2024 г., а Мария Генова - от октомври 2023 г.
Аварии и закъснения на влакове
Последният случай с авария на влак е по подбалканската линия от четвъртък - 1 август 2024 г. В участъка Мирково - Долно Камарци пет вагона излязоха от релсите. Първоначалната информация показва, че става въпрос за лошо състояние на железопътната инфраструктура. Предстои разследване да установи причините.
Движението на влаковете беше спряно и пренасочено през Пловдив, включително и нощните влакове София - Бургас - София и София - Варна - София.
Освен това в края на месец май маневрен локомотив удари пътнически влак на Централната жп гара в София. Пострадали при инцидента нямаше. Като официална причина за инцидента беше посочено, че на машиниста му е прилошало.
В края на юли пък дерайлира бързият влак София - Варна в района на Своге. Пострадали нямаше, причините за инцидента не са съобщени официално, все още се разследва. Шест часа преди това произшествие е спряно подаването на ток в контактната мрежа по същата линия между Реброво и София, за да се предотврати челен сблъсък между два бързи влака - единият движещ се от София за Видин, а другият от Варна за София. Национална компания "Железопътна инфраструктура" отговаря за състоянието на релсовия път, управлението на движението на влаковете, както и за сигнализацията и телекомуникацията по мрежата.
"Сегашното ръководство на НКЖИ многократно показа, че не може ефективно да управлява процесите в една от най-големите държавни компании в България", казва министър Георги Гвоздейков, цитиран от пресцентъра на ведомството си.
Гвоздейков иска още оставките на директорите на "Управление движение на влаковете", "Железен път и съоръжения", "Сигнализация и телекомуникации". Междувременно от поста бе освободен и шефа на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) Борислав Муеров заради проблемите, свързани с техническите прегледи на колите. Правителството спешно ще заработи за промени в наредбата, по която се провеждат прегледите. Това се разбра от отговор на премиера Димитър Главчев на парламентарно питане.
Главчев го увери, че ще предприеме възможно най-бързи действия, както и че изготвените промени ще минат по късия срок за обществено обсъждане, който е 14 дни. Както е известно от миналия месец данните от прегледите вече автоматично се предават от пунктовете за прегледи към Държавна Агенция "Автомобилна администрация". Така се оказа, че 10 % от автомобилите не могат да преминат през проверките.

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 147

България е втора в ЕС по горски пожари за 2024 г.

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Бедствено положение в село край Велико Търново заради безводие

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 147

Телесните повреди при домашно насилие са се увеличили тройно

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 147

Заради чума умъртвиха 14 000 животни в Гърция

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 300

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 291

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 279

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 301

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ