Горска трапеза
/ брой: 250
Риба по хайдушки
Почистена и измита, 800 г бяла риба се разделя на порции, посолява се и се поставя в гърне. Добавят се ситно нарязан 150 г лук, 60 г прясно масло, 12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, ситно нарязана половин връзка магданоз. Гърнето се затваря плътно и се задушава 60 минути в умерена фурна. Готовата задушена риба се разпределя в 4 чинии и за гарнитура се прибавят 500 г сварени картофи и ситно нарязан копър.
Яребици по италиански
В тенджера със сгорещени 40 г масло и 30 мл олио се изпържват 2 яребици, нарязана на тънки филийки 150 г сланина и 100 г нарязани кренвирши. След изваждане на изпържените продукти в същата мазнина се запържват до розово оцветяване 30 г брашно. То се разрежда с 400 г бульон при непрекъснато бъркане, като се добавят ситно нарязани 50 г моркови и 600 г зеле, 10 зърна черен пипер и сол на вкус. Задушават се в похлупен съд 30 минути. Прибавят се изпържените яребици, сланината и кренвиршите, и задушаването продължава още 30 минути.