11 Юли 2024четвъртък03:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинар

Глигански кебап

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 756


Продукти за 10 порции:

2 кг. месо от дива свиня; 700 грама гъби; 800 грама дребни картофи; 200 грама лук; 50 грама чесън; 30 грама люти чушки; 100 грама корени от магданоз; 5 грама чубрица; 50 мл. червено вино; 10 гр. червен пипер; 150 грама масло; 50 мл. олио; 10 грама сол.

За маринатата: 1 литър костен бульон; 200 грама целина (глави); 200 грама корени от магданоз; 100 мл. червено вино.

Приготвяне:

Месото се почиства и се измива. Нарязва се на парчета с дължина около 8 см и дебелина 2 см. Приготвя се марината от счуканите корени магданоз, нарязаната на дребно целина и останалите продукти. Загрява се и в нея се слагат парчетата месо да престоят около 10 часа. Изваждат се от маринатата и с помощта на остър нож се шпековат с очистените скилидки чесън и корените магданоз.
Шпекованото месо се изпържва в сгорещеното олио. Към мазнината от пърженото месо се добавя маслото и в нея се задушават почистените и нарязани на дребно лук и гъби. Прибавят се червеният пипер и чубрицата и се заливат с виното.
Когато зеленчуците омекнат, към тях се слага изпърженото месо, посолява се и се добавя част от прецедената и загрята марината. Задушава се при умерена температура. Картофите се обелват и се прибавят цели към ястието, което се задушава, докато всичко напълно омекне.
Готовото ястие се поднася с лютите чушки.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 814

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 775

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 871

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 769

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 680

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ