27 Септември 2024петък10:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Откриха на пазара сирене без мляко със 75% вода

Млекопреработватели настояват за по-високи санкции за производители на фалшиви продукти

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 300

На пазара има продукт, който се продава като сирене, но в него няма никакъв млечен продукт. Това сирене съдържа 75% вода, 4,5% сол и добавки като нишесте и подобрители. Това съобщиха на пресконференция от сдружението "За достъпна и качествена храна". Продуктът е бил разкрит по време на съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението. "Въпросното сирене струва 6,90 лева за килограм. И макар това да не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи", обяви Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите.
"Специално това предприятие два пъти е затваряно след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт", каза от своя страна Андрей Велчев от "За достъпна и качествена храна".
От Агенцията по храните обаче казват, че в случаи като този са безпомощни. "След като установихме нарушението и го затворихме временно,  предприятието продължава да работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", каза доктор Камен Николов от агенцията. Браншът настоява за законови промени, с които да се завишат санкциите за некоректни производители на млечни продукти, а при многократни нарушения - да се отнема лицензът.
От "За достъпна и качествена храна" обаче успокояват, че в търговската мрежа няма опасни млечни продукти. Дори когато търговците са некоректни, то става въпрос за заблуда на потребителя и некоректна практика, а не за нещо опасно за здравето на човека, обясни Андрей Велчев. Владислав Михайлов обяви, че цената на килограм истинско сирене, което излиза от производителя, е 10-11 лева с ДДС. За съжаление, някои търговски вериги слагат надценка от 100% на продукта, който получават, и така крайната цена става 20-22 лева за кг, добави той.
Сдружението неколкократно оповестява скандални резултати от проверки на млечни продукти. Последните от тях показаха, че само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко. Обявено като биволско сирене няма и грам биволско мляко. Особена реакция от контролните институции не последва, разясниха от сдружението. Според Владислав Михайлов 90% от фирмите в бранша работят по правилата.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 935

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 1461

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 1038

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 983

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 1094

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 1294

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 1090

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 1072

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 1467

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 1343

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 4237

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 3614

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 1114

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 1473

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ