Откриха на пазара сирене без мляко със 75% вода
Млекопреработватели настояват за по-високи санкции за производители на фалшиви продукти
/ брой: 182
На пазара има продукт, който се продава като сирене, но в него няма никакъв млечен продукт. Това сирене съдържа 75% вода, 4,5% сол и добавки като нишесте и подобрители. Това съобщиха на пресконференция от сдружението "За достъпна и качествена храна". Продуктът е бил разкрит по време на съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението. "Въпросното сирене струва 6,90 лева за килограм. И макар това да не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи", обяви Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите.
"Специално това предприятие два пъти е затваряно след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт", каза от своя страна Андрей Велчев от "За достъпна и качествена храна".
От Агенцията по храните обаче казват, че в случаи като този са безпомощни. "След като установихме нарушението и го затворихме временно, предприятието продължава да работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", каза доктор Камен Николов от агенцията. Браншът настоява за законови промени, с които да се завишат санкциите за некоректни производители на млечни продукти, а при многократни нарушения - да се отнема лицензът.
От "За достъпна и качествена храна" обаче успокояват, че в търговската мрежа няма опасни млечни продукти. Дори когато търговците са некоректни, то става въпрос за заблуда на потребителя и некоректна практика, а не за нещо опасно за здравето на човека, обясни Андрей Велчев. Владислав Михайлов обяви, че цената на килограм истинско сирене, което излиза от производителя, е 10-11 лева с ДДС. За съжаление, някои търговски вериги слагат надценка от 100% на продукта, който получават, и така крайната цена става 20-22 лева за кг, добави той.
Сдружението неколкократно оповестява скандални резултати от проверки на млечни продукти. Последните от тях показаха, че само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко. Обявено като биволско сирене няма и грам биволско мляко. Особена реакция от контролните институции не последва, разясниха от сдружението. Според Владислав Михайлов 90% от фирмите в бранша работят по правилата.