29 Юни 2024събота14:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Крахът на петродолара

Сривът на петролната валута подкопава глобалното господство на САЩ. Победа на Тръмп през ноември може да отмени много (ако не и всички) от катастрофалните политики на Джо Байдън в областта на изкопаемите горива

/ брой: 118

visibility 1099

Даниел ТЪРНЪР*
Federalist

Петродоларът беше ключът за господството на САЩ в световната търговия. Неговият крах обещава на Америка загуба на влияние. При това алтернативната валута вече е намерена: мястото на петродолара ще заеме китайският юан. И администрацията на Байдън активно допринася за  това.
Споразумението за петродоларите със Саудитска Арабия започна да действа през 1974 г. - две години след като Джо Байдън пое сенаторските си задължения. Тази седмица, половин век по-късно, то изтече - точно по време на първия мандат на Байдън като президент на САЩ. Дори сред основните новини на страната това е една от първите. По-важна от присъдите на президента Тръмп и Хънтър Байдън, по-важна от докладите за работните места и инфлацията, може би по-важна даже от кризата на южната граница. Сривът на петродолара е краят на Съединените щати като единствената суперсила в света.
Това обаче не се споменава дори мимоходом.
До миналата седмица петродоларът беше ключът към американското господство в световната икономика. Той утвърди петролната индустрия като уникална американска индустрия, в която другите страни имаха само скромно участие. Точно както Хенри Форд в своето време изобрети не просто автомобила, а цяла индустрия, която направи автомобилите масови, така и американските титани като Чарлз Прат, Хенри Флаглър и великият Джон Рокфелер изобретиха не просто преработването на нефта. Те създадоха индустрията, която направи масови нефтопродуктите. Петролната индустрия по право принадлежи на Америка и въпреки че се е разпространила по целия свят, като с течение на времето достигна дори до Венецуела и Близкия изток, това се случи само благодарение на върховенството на американците.
Като глобална стока петролът е изцяло и напълно американски: неслучайно цялата световна търговия се извършва в долари, както би трябвало да бъде. По-точно, така беше досега.
Ето една уместна аналогия, която разкрива природата на търговията с петрол: да кажем, че сте на почивка в чужда страна и искате да купите нещо. Продавачът говори английски - в наши дни всички говорят английски. Той обяснява, че ще ви струва толкова песо, евро и т.н. Но ако имате 20 долара в брой, това ще бъде добра сделка - ще спестите от обмена. И за вас удобно, и за продавача добре. Може дори да се каже, че това е победа за Америка, защото доларът засенчи местната валута. В тази малка сделка, с уличен търговец за дрънкулка от 20 долара за мама,

спечели Америка

Въпреки че в последните 20 години делът на долара е намалял, той все още представлява повече от половината от световната резервна валута. Петродоларът служеше като стабилизираща валута, защото целият свят се нуждае от петрол. Всички страни трябваше да конвертират своите валути в долари и така ние получихме де факто световна валута.
Но сега всичко изчезна и кажете благодаря на Джо Байдън.  
Нашият национален дълг достигна 35 трилиона долара, от които 9 трилиона бяха добавени само през последните три години. Инфлацията като цяло е с 19% по-висока, отколкото когато Байдън встъпи в длъжност. Създава се усещането, че администрацията му се е съсредоточила изцяло върху това - да накаже петролната индустрия. Ако Америка, най-големият производител на петрол в света, активно се опитва да приключи с петролната индустрия, защо други страни производителки на петрол да използват нашите долари?   
Логично е, че Саудитска Арабия, вторият по големина производител на петрол в света,

все повече се съмнява в долара

А на американския президент все повече гледа с пренебрежение. По време на предизборната кампания през 2020 г. Байдън нарече саудитския престолонаследник принц бин Салман „отхвърлен“ и поиска той да бъде подведен под отговорност за смъртта на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г.
Две години по-късно, когато петролът скочи до 120 долара за барел и инфлацията в Съединените щати достигна 9%, Байдън отиде в Саудитска Арабия, ръкува се с мрачния бин Салман и смирено го помоли да увеличи производството на петрол. Но той отказа.
Саудитска Арабия има твърдо намерение да изпревари Съединените щати на световния петролен пазар. Тя разполага за това с всички необходими резерви и подходяща вътрешна политика. Отсега нататък кралството ще търгува с петрол в собствената си валута. Индия и Китай, двата най-големи вносителя на петрол в света, вече ще конвертират националните си валути в саудитски риали, оставяйки Америка извън играта.

Това фиаско напомня на катастрофата на Байдън

с изтеглянето на войските от Афганистан: един миг на некомпетентност и глупост унищожи десетилетия работа, като всички колосални разходи и усилия бяха пропилени.
Петрол за 80 долара не е същото като петрол за 540 юана, 7217 руски рубли или 300 саудитски риала. А самият долар, без петрола, все още не е глобална стока.
Какво ще замени петродолара като глобална суровинна валута?
Най-вероятно това ще е китайският юан. Решителният стремеж на администрацията на Байдън към “екологичност” само засили позицията на Китай, както моята организация “Енергия за бъдещето” документира в доклад до Конгреса. Лично давах показания по този въпрос пред бюджетната комисия на Камарата на представителите, но вместо дискусия демократите в Камарата на представителите предпочетоха да се дразнят и ругаят.
Гарантирам ви, че 87-годишният демократ от Ню Джърси Бил Паскрел, пламенен партиец, който ме смъмри за „гадни туитове“, вместо да обсъди разходите си от трилиони долари за китайски вятърни турбини и слънчеви панели, няма представа, че петродоларът приключи. Гарантирам ви, че невежите му сътрудници нямат дори идея как да коментират това.
Крахът на петродолара няма да е изненада за тези, които са наблюдавали Джо Байдън начело на управлението на страната през последните три години. Суверенитетът на Америка по южната граница е застрашен. Американските ценности се осквернени в университетските кампуси и по улиците от поддръжници на Хамас и яростен антисемитизъм. Американското върховенство на закона е подкопано от дълбоко политизираното Министерство на правосъдието и ФБР. Американският долар е отслабен. Краят на петродолара е само още един елемент, срутил се с ефекта на доминото.

Някои неща все още са обратими

Победа на Тръмп през ноември може да отмени много (ако не и всички) от катастрофалните политики на Джо Байдън в областта на изкопаемите горива. Републиканската партия може да спре потока от трилиони долари към комунистически Китай за скъпи и неефективни технологии за нестабилна енергия от вятърни турбини и слънчеви панели. Но петродоларът изчезна завинаги и с него ролята на Америка в света се сви. Доминацията на Саудитска Арабия с нейните ценности само ще се засили и от това светът ще стане по-лош.

* Основател и изпълнителен директор на Power The Future - национална организация с нестопанска цел, която се бори за работни места в американския енергиен сектор

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 979

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1377

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1015

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 956

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 942

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 737

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 883

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 982

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 904

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 878

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ