10 Септември 2024вторник08:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закриват Земеделския институт в Стара Загора

/ брой: 216

автор:Христо Христов

visibility 2021

В отворено писмо до парламента, премиера и омбудсмана учените от Земеделския институт в Стара Загора изразиха нескритото си възмущение от подготвяното тихомълком негово закриване чрез прехвърляне към Тракийския университет.
До ден днешен всички опити да се интегрира Земеделският институт в Тракийския университет са неуспешни поради икономическото и идейно безсмислие на подобен проект, се казва в текста, приет от всички 27 членове на научния съвет, заяви председателят му проф. Живко Кръстанов.
Отговорни лица подготвят задкулисно действия, които да доведат до ликвидацията на водещия животновъден институт в страната, настоя ученият и напомни, че това е единственият институт в системата, привлякъл средства от специализирани фондове над 1 800 000 лв. в последните 4 години.
"В своята почти 120-годишна история институтът е оставил значима следа върху развитието на българското животновъдство. Точно тук са създадени основните породи български говеда, овце, кокошки и пуйки. Тук се съхранява генофондът, гарантиращ оцеляването на животновъдството ни", обясни и директорът доц. Стайка Лалева.
Учените настояват да бъдат прекратени неадекватните действия, които водят до ликвидация на приложната животновъдна наука в България.
Според запознати със ситуацията на 25 септември работна група към МЗХ ще трябва да представи проект за закон, който ще позволи драстични промени в Селскостопанската академия. Те ще засегнат всички 25 научни института там, сред най-потърпевшите ще бъдат 6, които ще спрат да съществуват. Водещи при подготовката на законопроекта са чисто користни подбуди и зле прикрити мераци за материалната база, коментираха учени.

Всеки четвърти българин живее на студено

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 171

Сметките за ток стават електронни

автор:Дума

visibility 975

/ брой: 171

С 1,97 млрд. лв. повече са събраните данъци

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 171

Пети сме в ЕС по качествени плажове

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 171

Мицотакис обеща по-социални политики

автор:Дума

visibility 812

/ брой: 171

Хиляди на протест срещу политиката на Макрон

автор:Дума

visibility 909

/ брой: 171

Възможен е нов атентат в Словакия

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 171

Накратко

автор:Дума

visibility 1943

/ брой: 171

В дълг пред Девети септември

автор:Боян Бойчев

visibility 946

/ брой: 171

Вози се на кола

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1355

/ брой: 171

Ядреният терорист НАТО

автор:Юри Михалков

visibility 964

/ брой: 171

БСП обедини лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 1049

/ брой: 171

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ