10 Юли 2024сряда09:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шофьорските книжки стават дигитални

Въвеждат 2-годишен изпитателен срок за младите водачи

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 9120

Транспортната комисия на Европейския парламент подкрепи новите правила на ЕС за шофьорски книжки за подобряване на пътната безопасност, включително актуализирани граници на валидност и задължителни здравни прегледи.
Евродепутатите подкрепиха и идеята за преминаването към цифрови шофьорски книжки, налични на телефони и напълно еквивалентни на физическата шофьорска книжка.
Също така свидетелствата за управление на мотоциклети, автомобили и трактори трябва да са валидни най-малко 15 години, докато свидетелствата за управление на камиони и автобуси трябва да са валидни 5 години. Здравните прегледи от медицински специалисти също трябва да бъдат задължителни при получаване или подновяване на шофьорска книжка. Всяка страна обаче ще може да променя тези правила. В България в момента шофьорската книжка важи 10 г. и може да не бъде удължавана.
Ще се гласува и предложението шофьорските книжки на хора над 70 години да се подновяват на всеки 5 години. Неопитните водачи ще трябва да преминат изпитателен срок за шофиране от най-малко две години. През това време начинаещите шофьори ще се сблъскат с ограничения като лимит от 0,2 g/l алкохол и други по-строги санкции при нарушаване на правилата за движение.
Евродепутатите се съгласиха да позволят на 18-годишните да получат лиценз за управление на бусове с до 16 пътници, за да се смекчи недостигът на професионални шофьори, при условие че притежават сертификат за професионална компетентност (ако не, възрастовата граница е 21 г.). 17-годишните също могат да имат право на свидетелство за управление, ако са придружени от по-опитен шофьор.
Очаква се новите правила за шофиране в ЕС ще бъдат гласувани от Европейския парламент на януарската пленарна сесия. Те ще бъдат препоръчителни. Идеите за новите правила бяха представени за пръв път от Еврокомисията в началото на месец май миналата година.Тогава те не бяха приети с еднозначни чувства от евродепутатите.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ