09 Септември 2024понеделник20:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Празници, сладки празници!

Страничните действия на преяждането - от чувството за вина до хранителна кома и синдром на дъмпинга

/ брой: 243

автор:Аида Паникян

visibility 1696

За мнозина тази Коледа няма да е като другите. Не че някоя Коледа прилича на миналите, но тази е различна за целия свят. Безспорните препоръки са да се събираме с по-малко хора, разстоянието помежду ни да е по-голямо, да сме с маски и други антикоронни неща. Сред тях е препоръката, ако в семейството има възрастен или хронично болен, да го опазим - май е най-трудното, защото може да е любимата ни баба или скъпият ни дядо. По-важно е да ги има по-дълго сред нас, отколкото да се поддадем на порива да ги прегърнем и нацелуваме.

"Заплахите" на зимните празници остават непроменени от десетилетия: преяждане и препиване. Да не говорим за рекламите, които ни заливат с най-различни изкушения. Затова мнозина предварително отпускат с по 1-2 дупки коланите. Като отрицателен бонус психолози добавят и предпразничния стрес. А някои дори обясняват преяждането и други нездравословни модели на хранене именно със стреса. 

Какво става с тялото ни по време и след празничното преяждане обяснява диетоложката Джералдин Джорджоу. По думите й при преяждане човек получава голям глюкозен удар и започва да

произвежда излишен инсулин

Това води до "хранителна кома", тоест чувство на летаргия и необходимост поне от дрямка. Като друг страничен ефект Джорджоу изтъква "синдром на дъмпинга". Това е бързо изпразване на стомаха в тънките черва. При здрави хора храната преминава от стомаха в червата в продължение на няколко часа. "Преяждането може да доведе до прекалено бързо преминаване на захарта от стомаха в червата, привличане на течност, което може да причини диария", обяснява специалистката. Тя предупреждава, че хората, които не дъвчат достатъчно и правилно храната, което често се случва на празнични трапези, получават подуване на стомаха. За това огромен принос имат и

 

газираните напитки

 

Най-неприятното усещане след преяждане е... гаденето. Затова Джорджоу предупреждава изключително много да се внимава с консумацията на мазнини, с които коледните трапези изобилстват. Диетоложката припомня и за друг страничен ефект от преяждането - безсънието, и предупреждава да се внимава и с въглехидратите. А те хич не са малко на празничните трапези.

Когато празниците отминат, мнозина се оказват в ситуация на търсене на 

"опрощаващи" дрехи

подходящи да поскрият празничното преяждане. Тогава идва своеобразното чувство за вина: "Ако не бях изяла онова парче торта от свекървата", "Ако бях пропуснал второто парче баница на тъщата"... За да бъдат избегнати подобни състояния, фитнес треньорът Пейдж Вайнер предлага някои малки хитрости. Седмица или десет дни преди празниците започнете с леки упражнения или поне с ходене по 30 минути на ден, като продължите с тези занимания по време и след празниците. Много от празничните гозби съдържат повече сол, отколкото тялото ни може да понесе. Затова Вайнер препоръчва да се пият по-големи количества вода, което ще "ви помогне да се отървете от излишното подуване". Закусете и обядвайте 

малки порции леки вегетариански храни

преди празничната вечеря. Наблягайте на пуешкото или бялото пилешко месо, на зеленчуците и плодовете. Ако ще консумирате алкохол, нека е чаша червено вино. 

Не вземайте големи порции храна и не яжте бързо, препоръчва Вайнер и твърди, че празничното хранене няма да развали всичко, ако веднага се върнете към обичайните си здравословни навици.

Едно е ясно: всичко е в главата. Ако очаквате/планирате да ядете много по време на празниците, ще го направите. Но, ако смятате празничното хранене като всяко друго, ще държите нещата под контрол. И още нещо: мозъкът разбира, че сме се наяли поне 20 минути, след като сме погълнали храната.

Всеки четвърти българин живее на студено

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 171

Сметките за ток стават електронни

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 171

С 1,97 млрд. лв. повече са събраните данъци

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 171

Пети сме в ЕС по качествени плажове

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 171

Мицотакис обеща по-социални политики

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 171

Хиляди на протест срещу политиката на Макрон

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 171

Възможен е нов атентат в Словакия

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 171

Накратко

автор:Дума

visibility 1432

/ брой: 171

В дълг пред Девети септември

автор:Боян Бойчев

visibility 659

/ брой: 171

Вози се на кола

автор:Барбара Пейчинова

visibility 986

/ брой: 171

Ядреният терорист НАТО

автор:Юри Михалков

visibility 684

/ брой: 171

БСП обедини лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 734

/ брой: 171

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ