10 Септември 2024вторник12:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юристи:

НС да отмени избора на Атанасова и Белазелков

От "Правосъдие за всеки" организират днес протест срещу решението на парламента

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 465

14 от общо 27 адвокатски съвета в страната излязоха с обща позиция, с която призовават НС за разум, морал и отговорност и отмяна на решенията от 19 януари, с които  Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии. Двете решения бяха обнародвани вчера в "Държавен вестник" и започва да тече 7-дневният срок, в който новоизбраните конституционни съдии трябва да положат клетвата.
Адвокатите обаче настояват председателят на парламента, президентът и шефовете на двете върховни съдилища да заявят ясна и категорична позиция по избора, който би опорочил по непоправим начин дейността на КС като институция, която е последен гарант на правовия ред.
"Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси", заявяват юристите. Те припомнят, че кандидатурите бяха внесени в последния ден от срока, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.
Адвокатите обръщат внимание и че окончателното гласуване в пленарната зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите демонстрира формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора.
Според тях престижът на КС е уронен, защото той не е попълнен със съдии, които отговарят на високите изисквания, поставени от Конституцията. "Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици", пише в позицията.
В нея се казва още, че депутатите са показали, че не зачитат нормите на Конституцията и на решенията на КС. И обясняват, че избирането на Атанасова и Белазелков за 9 години, както депутатите записаха в решенията, е в противоречие с решението на КС от 11 януари, според което конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото обновяване на състава на КС, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата. Т.е. Атанасова и Белазелков би трявало да са в КС не повече от 7, а не от 9 години.
"В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор - без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността", се казва в позицията.
ДУМА припомня, че лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да не отива на клетвата на конституционните съдии в колективния орган.
 От Инициативата "Правосъдие за всеки" пък обявиха, че днес от 18 часа организират протест пред Народното събрание протест срещу решението на НС.

ВКС потвърди: Атанас Зафиров представлява БСП

автор:Дума

visibility 30

Ще се явим на изборите с „БСП-Обединена левица"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 172

ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 172

Езерото в Шумен изчезва заради липсата на дъжд

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 172

Цената на жп линията с България е нереално висока

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 172

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 172

Българите остават с най-ниската минимална заплата в ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 172

В Румъния учениците ще оценяват учителите

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 172

ЕС не признава вота в Крим и Севастопол

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 172

СИРИЗА свали доверие от партийния си лидер

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 172

Льо Пен призова за референдум за имиграцията

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 172

Феноменално

автор:Ина Михайлова

visibility 707

/ брой: 172

Порочен кръг

автор:Барбара Пейчинова

visibility 153

/ брой: 172

Църковно лицемерие

автор:Таня Глухчева

visibility 136

/ брой: 172

Много пари...за нищо

автор:Юлия Кулинска

visibility 127

/ брой: 172

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ