01 Август 2024четвъртък18:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Въвеждат мерки срещу чумата по овцете

Заради болестта в Гърция са унищожени 8000 животни

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 182

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, стана ясно на онлайн среща на институциите с представители на животновъдните асоциации. Мерките включват засилен контрол на всяка пратка живи животни от засегнатите държави, поставяне под възбрана, клинични прегледи и вземане на проби.  Заболяването не е опасно за хората, но е изключително заразно за овцете и козите и води до големи икономически загуби.
Болестта се предава чрез директен контакт между животни, чрез замърсени с вируса фуражи, постели, оборудване и превозни средства. Временно е забранeно и провеждането на животновъдни изложби и пазари, предаде БТА.
Междувременно Гърция забрани преместването на овце и кози от техните ферми, за да се опита да овладее вирусна инфекция, известна като "козя чума", след като бяха открити нови случаи през уикенда, съобщи министерството на земеделието, цитирано от Ройтерс.
Около 8000 животни са били умъртвени и повече от 200 000 са тествани, главно в централната част на Тесалия, където властите за първи път откриха огнището на 11 юли, каза за Ройтерс Георгиос Стратакос, високопоставен служител на министерството на земеделието.
Още два случая бяха открити във ферми в централната област Лариса и в южната част на Коринт през уикенда, съобщи министерството на земеделието.
"Затягането на мерките за сигурност в цялата страна се счита за необходимо от превантивни съображения и е насочено към ограничаване на разпространението и изкореняване на болестта", се казва в изявление на министерството.
Козята чума е описана за първи път в Кот д'Ивоар през 1942 г. и оттогава се е разпространява по целия свят. Организацията за прехрана и земеделие на ООН изчислява, че всяка година болестта води до загуби от до 2,1 милиарда долара по света.
След като бъде открит случай, цялото стадо се умъртвява, засегнатата ферма се дезинфекцира и властите тестват животните в близките райони за болестта, в съответствие с протоколите, определени от Европейския съюз.

Време е да сложим край на слугинажа в енергетиката

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 145

В Брюксел ни се чудят защо не строим АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 145

Газът поскъпва с 5,7% през август

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 145

Половин София ще доплаща за парно

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 145

САЩ ще следят диалога между Скопие и София

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 145

Жертви на протестите във Венецуела

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 145

Безредици на Острова, 22-ма полицаи са ранени

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 145

Алжир изтегли посланика си във Франция

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 145

Джендъри в спорта

автор:Марин Милашки

visibility 559

/ брой: 145

Масова култура и кич

visibility 564

/ брой: 145

Увеличават линията на бедност, но дали е достатъчно

автор:Аида Паникян

visibility 528

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ