11 Октомври 2024петък01:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цената на рибата гони рекорди

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 980

Незапомнена жега на морската вода изгони рибата навътре в морето и затова цената й на борсите скочи двойно. Черноморско прясно попче е поскъпнало двойно и сега се продава по 14 лева за килограм. Черноморският пресен сафрид се предлага по 15 лева килограма, а преди бе по 10-12 лв., твърдят търговци. 13 лева е пресният барбун, 10 лева е черноморският пресен кефал, 18 лева са пресните калмари, а черноморският пресен паламуд (едър, не циганка) е 15 лева. Толкова е и когато наесен се появят първите едри риби. Тук под “пресен” със сигурност, както и за всички риби, се има предвид изваден от фризер, защото морето сега е празно, казват рибари.
Те също така се притесняват, че високата температура на водата, означава, че и кислородът е по-малко. Ако продължава да се повишава, това означава, че мидите може да загинат.
За това дали ще има или не паламуд, се спори преди всяка есен. Рибарите смятат, че пътят му няма логика. Понякога се появява през година. Според други, след “пълна година, следват две празни". Други сочат, че пасажите идват през нечетен брой години.
В Каварна току-що уловен сафрид се харчи за 10 лв. килото, а калкан без посредник може да се купи за 27 лв. В социалните мрежи валят оферти от различни места по Северното Черноморие за пресни миди по 3-4 лв. килото. Търпеливи въдичари дебнат на буните край Варна за зарган. По-непретенциозните залагат стръв за илария в канала море-езеро във Варна. Там се хваща и гюмюш, който е добър за бирено мезе. В езерото риба има до средата на август, след това тя потегля към морето, за да си хвърли хайвера, твърдят рибари. Това лято миграцията може и да подрани, защото от първите дни на август в края на канала започват строителни дейности по вкопаването на фекалната тръба под дъното на Варненското езеро.
Попчетата, наричани по гагаузки кая, обаче липсват. В горещините те стават лениви и търсят прохлада на дълбокото, за да оцелеят. На борсата във Варна цената им достигна 10 лв., но предлагане рядко има.

Електронните ваучери за храна може да повишат цените

автор:Дума

visibility 943

/ брой: 193

100 млн. лв. ще струва зимното поддържане на пътищата

автор:Дума

visibility 912

/ брой: 193

София e най-евтината европейска туристическа дестинация

автор:Дума

visibility 926

/ брой: 193

Орбан: България в Шенген до края на 2024-та

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 193

Македонски висшисти масово имигрират

автор:Дума

visibility 963

/ брой: 193

Граничните проверки в Германия остават

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 193

Армията на търговците

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 193

Икономическа реалност

visibility 909

/ брой: 193

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 193

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 193

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ