16 Ноември 2024събота09:06 ч.

Лов на бекаси и бекасини

Правила и хватки за любителите на по-артистичната тръпка

/ брой: 33

visibility 2502

Лорда и бекасините

...Много сме се смели, като ни разказваше бай Емилиян (Станев) как ловувал тука, на това място (около Долни Богоров), пак на бекасини, с един английски лорд. Лордът бил дълги години дипломат в Индия и имал десетки сафарита там на тигри човекоядци. Та му признал лордът, че ловът на бекасини е категорично по-труден от лова на тигри. Емилиян Станев много се сърдеше, като се кискахме на тази история...

    Дончо Цончев из "Великият Емилиян Станев"



Пиршеството за всеки авджия - ловът на глигани - свърши през януари. Краят на сезона, февруари, е за любителите на по-артистична тръпка - дебненето на бекаси и бекасини. Спецовете по тези особени прелетни птици, които не гнездят в България, не са никак много. Доста ловци никога не са ги виждали.
Първото, което трябва да се знае, е, че бекасът е горска птица, а бекасината - водна.
Бекасът - или както понякога го наричат "куконоска" заради дългата му 7-8 см човка - обитава гъстите планински гори и местата с влажни почви, обрасли с папрат, сечища. Тежи около 300-400 гр. Гнезди по земята, под някое паднало дърво, в пън или в храсти.
Той е отшелник, не обича компаниите, дори при прелетите си обикновено пътува сам.
В същото време се слави като много добър "хирург". Наблюдавани са случаи, при които здрав бекас полага грижи за ранен - облепва пострадалото място с перца, тревички, листенца, които служат за тампон. Лекува и сам собствените си рани. Освен че ги тампонира, може и да приспособи клечици като шини, примерно, за счупения си крак. Отгоре отново завива всичко в листенца и тревички и ги скрепва с отделяно от самия него лепливо вещество. За всички тези "операции" безценен инструмент му е чувствителната човка, която не само е дълга и остра, но е и подвижна в предната си горна част.
При лова на бекаси не бива да се разчита на случайността. Необходими са предварителни наблюдения за прелетите, местопребиваванията, периодите, през които се задържа в България и които обикновено се изчерпват с броени дни. Трябва да се знае, че в студено време бекасите летят бавно и тихо, а в по-топло - бавно и шумно, като издават звуци, наподобяващи "пуиц-пуиц", "квор-квор".
Има три начина на ловуване за тази птица. Единият е с причакване, който обикновено се практикува на разсъмване или привечер. Другият е самостоятелно или групово търсене. При третия в издирването се включва и куче птичар и в този случай трябва да се знае, че бекасът не издържа дълго на стойката на кучето. Вдига се лесно и птичарят трябва да работи близко до ловеца. Тъй като обикновено се действа в гъсталаци и стрелецът може и да не вижда кучето си, на животното е добре да се върже звънче на шията. Щом то спре да звънти, значи вече има стойка и бекас.
Този вид птица има няколко етапи при излитането си. Първо се вдига рязко нагоре на 6-7 м, после поема хоризонтално на зигзаг между дърветата. Ако не се подплаши от нещо, след около 200 м отново каца изведнъж и отвесно, както и излита. Най-добре е по бекаса да се стреля още при излитането, докато не е набрал голяма скорост. Ползват се сачми от 6-и до 8-и номер.
Другият вид птица, характерен за сезона - бекасината, се среща в мочурливи и заблатени участъци. Наричат я още "кръшкач" - заради особения й начин на излитане, при който тя извършва по няколко резки зигзага, придружени със специфични звуци. Това прави ловът й интересен, но се изисква и голям опит, и точна стрелба. Ловецът трябва да има усет за траекторията на движението. Стреля се със сачми № 9 и № 10.
Бекасината е дълга до 30 см и тежи около 100 гр. Крилата й са остри, а полетът е още по-бърз, отколкото на бекаса. Начинът на ловене е сутрин, когато птиците излитат да търсят храна и се събират на ята. Необходимо е и участието на куче-птичар.
Ловците не трябва да забравят, че отстрелната норма за един ден е 10 бекаса или бекасини.
От гледна точка на стрелеца уцелването на бекасина е по-голямо предизвикателство, отколкото на бекаса. Но пък откъм кулинарен аспект бекасът е с несъмнено първенство. Смята се, че месото му е най-вкусното от целия пернат дивеч. Затова си струва да припомним една стара рецепта за печен бекас отпреди един век.

 

В София се произвеждат 41% от БВП на страната

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 219

Потреблението на домакинствата ускори растежа

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 219

Експерт предлага по-нисък ДДС за рибата

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 219

Тръмп разговаря два часа с Байдън

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 219

Втора инстанция осъди експрезидент на Аржентина

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 219

Протест в Брюксел срещу крайнодесните

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 219

Пет години затвор грозят Марин Льо Пен

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 219

Медийният тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 640

/ брой: 219

Хронично бездействие

visibility 604

/ брой: 219

"Символичната война" на съюзническите бомби

visibility 631

/ брой: 219

Кой кой е в проектокабинета на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ