17 Юли 2024сряда21:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дъждовете са съсипали 0,4 % от пшеницата

/ брой: 159

автор:Дума

visibility 1203

По данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) от началото на годината до момента заради усложнените метеорологични условия - градушки, проливни дъждове, наводнения вследствие на дъждове и снеготопене, са пропаднали около 0,4% (38 236 дка) от засетите площи с пшеница, 0,7% (16 740 дка) от зимния ечемик и 0,5% (9327) от зимната маслодайна рапица. Размерът на пропадналите площи вследствие на последните наводнения в страната, ще се установи, след като експертните комисии от Областните дирекции извършат проверки на място и съставят протоколи.
Близо 700 000 декара са ожънатите площи с пшеница в страната. Това показват данните на Областните дирекции "Земеделие" от понеделник, съобщиха вчера от Министерството на земеделието и храните. Това представлява 6,69% от общите площи, засети с тази култура. Най-добре върви жътвата на пшеницата в област Благоевград, като са ожънати 27,89% от засетите площи. Най-бавно към момента се осъществява реколтирането на пшеницата в областите Търговище и Шумен - съответно 0,09% и 0,21%. В областите Добрич и Варна, които са сред най-засегнатите от обилните валежи през последните дни, ожънатите площи са 0,87% за Добричко и 1,47% за Варненско.
По данни на Областните дирекции "Земеделие" сериозно засегнати от неблагоприятни климатични условия са и областите Ямбол, Бургас, Сливен и Разград. На места валежите достигнаха от 20 до 240 литра на кв. метър. Това предизвика спиране на жътвата поради невъзможността на комбайните да влязат в полетата и заради влагата на пшеницата.
Предварителни данни за качеството на пшеницата ще има в края на следващата седмица. Предварителното окачествяване на зърното е мероприятие, което цели своевременно осигуряване на информация за качеството на изкупуваното зърно. То се извършва на 30% от прибраната пшеница.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 487

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 424

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ