08 Юли 2024понеделник19:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 08.07.2024 г.

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 69


1497 г. – ВАШКУ ДА ГАМА ОТПЛАВА ОТ ЛИСАБОН В ТЪРСЕНЕ НА МОРСКИ ПЪТ ОТ ЕВРОПА ЗА ИНДИЯ.

Той е известен португалски мореплавател и откривател на морския път до Индия. Роден е  през 1460 или 1469 година в Синиш, рибарско селище и едно от малкото пристанища в Алентежу, на югозападния бряг на Португалия. На 8 юли 1497 година Вашку да Гама отплава от Лисабон с флот от 4 кораба с екипаж от 170 души и започва своята първа експедиция до Индия, при която изминава разстояние, по-дълго от екватора. Експедицията има големи разходи – от четирите кораба се връщат само два, а от екипажа – по-малко от половината. Тя не успява и в основната си цел – да се сключи търговски договор с Каликут. Въпреки това донесените от двата кораба подправки са продадени с огромна печалба за короната и Вашку да Гама справедливо получава заслугите за откриването на пряк морски път до Азия.


1878 г. – В СОФИЯ Е ОТКРИТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КОМАНДНИ КАДРИ.

Макар че получава статут на висше училище едва през 1924 г., университетът е висшето учебно заведение с най-дългата история в България като продължител на Военното училище, основано в Пловдив през 1878 г. След подписването на Берлинския договор от 14 до 19 ноември 1878 г. военното училище е преместено в гр. София – до Пазарджик съставът пътува с влак, а от там до София юнкерите се придвижват пеша. Официално училището е преместено на 20 ноември. Първоначално училището е настанено в дотогавашна турска болница на мястото на днешния Централен военен клуб. На 26 ноември 1878 г. то е официално осветено и открито със заповед № 18 на Военното управление на България.


1621 г. – РОДЕН Е ЖАН ДЬО ЛАФОНТЕН, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1695 Г.).

Следва богословие и право в Париж, но повече се интересува от литература. Литературната му дейност започва късно, на 37 години. Първите му произведения са „Приказки и новели в стихове“, а първите му басни са събрани в сборника „Басни, избрани и предадени в стихове от Господин Лафонтен“. През 1684 г. става член на Френската академия. Известно време Лафонтен се интересува от философия, но през последните години от живота си отново се обръща към религията. Под влияние на свой свещеник дори изгаря своя пиеса. До нас са стигнали романът „Любовта на Психея и Купидон“, комедиите „Евнух“ и „Раготен“, оди, както и безсмъртните му басни, събрани в 12 тома.


1932 г. – УМИРА РУСКИЯТ ПИСАТЕЛ АЛЕКСАНДЪР ГРИН (РОДЕН 1880 Г.).

Той е изтъкнат руски писател, известен предимно със своята романтична проза. Творчеството му е близко както до утопията, така и до жанра фентъзи, готическия роман и литературата за свръхестественото. Приживе недооценен и забраняван, Александър Грин става един от най-четените руски писатели. Той е създател на художествен свят, населен с идеални герои, намерили своето щастие и осъществили своите блянове, отличавайки се принципно от света в произведенията на Едгар Алън По, с когото често го сравняват. След 1920 година създава най-добрите образци на своето творчество: „Ловецът на плъхове“ (Крысолов) (1924), „Корабът с алените платна“ (1923), „Бягаща по вълните“ (Бегущая по волнам) (1928). След като завършва романа си „Блестящият свят“ (Блистающий мир), през пролетта на 1923 г.

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 532

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 495

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 423

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 445

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 534

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ