14 Ноември 2024четвъртък09:50 ч.

Сиренето да се прави само от мляко, палмовото масло крие рискове, убеден е Неков

автор:Дума

visibility 2437

Момчил Неков настоява за промени в българското и европейското законодателството, с които да се забрани използването на палмово масло в производството на млечни продукти. Към момента има изискване само за отбелязването в съдържанието в етикета. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработените растителни масла, по-специално палмовото масло, съдържат генотоксични и канцерогенни замърсители. Те се образуват по време на рафиниране или при високи температури и крият риск за здравето. Бебетата например са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище чрез храните за кърмачета. Поради тази причина Момчил Неков стана един от авторите на писмен въпрос до Европейската комисия, в който на законодателния орган на ЕС се поставя въпроса за приемане на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения в палмовите масла с оглед на защитата на човешкото здраве. Суровината намира приложение освен в млечната индустрия, но и в производството на бисквити, закуски, солети, соленки и десетки други храни. В детските храни палмовото масло представлява потенциален здравен проблем, особено за децата и младите хора, както и за всички онези хора, които консумират храни, богати на палмови мастни киселини. Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент прие поправки в становището относно палмовото масло, част от които са предложени от Неков. Според една от промените държавите членки се призовават да следят за стриктното спазване на законодателството относно безопасността на храните и обозначаването на продукти, в производството на които се използват растителни мазнини, каквато е и палмовото масло. Според българската статистика през 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло, цифрата е сходна и за 2015-а. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г. За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко. Страните, от които България внася, са Индонезия, Малайзия, Египет и Гърция. Азиатските държави са световните лидери в производството на палмово масло, а южната ни съседка е вносител на суровината, която освен в хранително-вкусовата промишленост намира приложение и в производството на био дизел.

Левите се опасяват от катастрофа с Бюджет 2025

автор:Дума

visibility 1784

/ брой: 217

КЗК се захвана с електронните ваучери за храна

автор:Дума

visibility 1540

/ брой: 217

ТЕЦ "Марица изток 2" пусна 6 енергоблока

автор:Дума

visibility 1396

/ брой: 217

Бизнесът очаква срив на поръчките и ръст на инфлацията

автор:Дума

visibility 1583

/ брой: 217

1000 дни от началото на войната в Украйна

автор:Дума

visibility 1937

/ брой: 217

Включиха РСМ в карта на Велика Сърбия

автор:Дума

visibility 1636

/ брой: 217

Грузия отива на нови избори?

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 217

И Нидерландия с контрол по сухопътните си граници

автор:Дума

visibility 1769

/ брой: 217

Пълен софийски провал

автор:Александър Симов

visibility 1776

/ брой: 217

"Сребърни чучулиги" и "Альоша" отново звучаха в София

автор:Боян Бойчев

visibility 1672

/ брой: 217

Събитие в енергетиката

visibility 1838

/ брой: 217

Краят на глобализма

автор:Таня Глухчева

visibility 1672

/ брой: 217

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ