27 Септември 2024петък10:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: НОВА ТВ

Заменят месото в колбасите със сухожилия, хрущяли и захар

автор:Дума

visibility 4139

Важно е да разпознаваме качествените колбаси, да знаем какво означава съкращението МОМ на етикета и какви са основните ключови показатели, които гарантират добрия избор.

"МОМ означава механично отделено месо. Това е ниско качество месо, остатъци от сухожилия и хрущяли. В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Как да разпознаем качествения шпеков салам?

Гостът отбеляза, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

"Истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо. Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 963

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 1496

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 1059

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 1007

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 1120

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 1317

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 1105

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 1099

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 1489

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 1372

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 4271

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 3643

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 1143

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 1502

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ