12 Септември 2024четвъртък02:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 1240

Собствениците на лозови масиви вече прибират по-късните червени сортове, които обикновено трябва да бъдат събирани в края на септември, заради голямата суша, която буквално изпива сока от гроздовите зърна. Положението е почти еднакво в цяла България, като само на отделни места, където гроздето е отглеждано при поливни условия, може да има забавяне.
Подобно е положението и в масивите на Института по лозарство и винарство в Плевен. В момента там се прибират червените винени сортове грозде “Сторгозия” и “Каберне совиньон”, разказа пред agri.bg доц. Татяна Йончева, технолог в института. През следващата седмица започва прибирането и на традиционния български сорт “Гъмза”, допълни тя.
По изчисленията на специалистите гроздето през тази година се бере с 2-3 седмици по-рано, тъй като то изсъхва на лозите.
"Годината не е най-лоша. Може да се даде средна оценка на реколтата и като захарност на гроздето, и като качество. През годината нямаше валежи, но заради  сушата рандеманът ще е нисък. Гроздето стафидира още на лозите. Освен това гроздоберът започна по-рано, защото гроздето изсъхва и годината е такава, че всичко се бере едновременно - няма раннозреещи сортове, няма къснозреещи", категорична бе доц. Йончева.
Макар много винари да твърдят, че в сухи години качеството на виното става уникално, все още за тази година предвид голямата суша не може да се прогнозира какво ще е то, коментира технологът на винарския институт в Плевен.
Задържи ли се обаче подобна тенденция за дълги сухи и горещи месеци, вероятно ще се наложи и промяна в технологията на отглеждането на лозите и провеждането на специфични операции, каза още специалистът.

България изпревари Полша в търговията с Китай

автор:Таня Глухчева

visibility 583

/ брой: 173

Искаме пари от резерва на ЕС заради сушата и пожарите

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 173

Шенген по въздух и вода удари визите за туристи

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 173

Спад в заводското производство за 19-и пореден месец

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 173

Война на дронове между Русия и Украйна

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 173

Германия върна граничния контрол

автор:Дума

visibility 632

/ брой: 173

Висши военни в САЩ подкрепиха Харис

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 173

Накратко

автор:Дума

visibility 1686

/ брой: 173

Левица към бъдещето

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 173

По пътя на просветата

автор:Барбара Пейчинова

visibility 882

/ брой: 173

Лоша диагноза

автор:Мая Йовановска

visibility 1328

/ брой: 173

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ