18 Ноември 2024понеделник13:32 ч.

Тазгодишното вино ще е по-хубаво, но по-скъпо

Заради сушата и горещините гроздоберът започна с почти месец по-рано

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 3565

Виното от реколта 2024 се очертава да бъде по-скъпо, но по-качествено. Заради сушата и големите горещини през лятото добивът на винени сортове грозде значително намалява. Гроздето обаче е с по-добри качества, казват лозарите, които почти месец по-рано забочнаха гроздобера. Засега изкупните цени тръгват от по-високи нива от миналогодишните, което означа, че виното ще е по-скъпо.
В района на Сандански вече прибраха мерлото - две седмици по-рано от обикновено. На север, в област Монтана, започна гроздоберът на белите винени сортове, като очакват до седмица да са готови и червените сортове.
Резултатите от първите ферментирали сокове са впечатляващи, заяви пред "Нова телевизия" Петър Михов, гроздопроизводител от Струмяни до Сандански.
"В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем поне 20 дни по-рано", каза пред БТВ Милка Велкова, гроздопроизводител от ломското село Долно Линево. Достигнати са оптималните за белите сортове 21-22 захарни градуса и киселинност 3 и 2 - най-добрите за направата на белите вина.
"Гроздето е с много добро качество, за сметка на количеството и ще съм доволна, ако постигнем наполовина миналогодишния добив", обясни Велкова, която отглежда 2000 декара лозя в Ломско. В Долно Линево берат белите сортове "Врачански мискет", "Тамянка", "Мускат отонел", "Совинион блан" и "Шардоне". Цените са тази година са по-добри  - белите сортове се изкупуват за 1,50 лв. на килограм.
В района на Сандански и Мелник изкупните цени са още по-високи за белите сортове - започват от 1,70 лв. на килограм и достигат 2 лева, казва Петър Михов. Докато червените мерло, каберне и сира се изкупуват за 1,20 лв. нагоре.
"Досега прилагахме безполивно отглеждане на лозовите насаждения, но занапред ще сме принудени да поливаме заради високите летни температури. Това лято температурата на почвата надхвърляше 45-50 градуса и за растенията е трудно да фотосинтезират", обясни Михов.
Гроздопроизводителите се оплакват и от изключително свит пазар - търсенето намалява и трудно реализират продукцията си.
Заради постоянните смени на правителства и земеделски министри се затруднява и диалогът на обединението на лозарите за намиране на подходящи мерки за подпомагане на сектора. Те посочват огромната разлика в субсидиите за българските лозари в сравнение с тези в страните от Западна Европа, което ги прави неконкурентни. У нас са 13 евро на декар, докато в Румъния - 135 евро, а във Франция - 250 евро, твърди Милка Велкова. Според нея необходимостта от по-сериозна подкрепа от страна на държавата става все по-наложителна предвид на промените в климата.

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 0

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 0

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 0

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ