11 Септември 2024сряда15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 11.09.2024 г.

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 54


1877 г. -  РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА (1877-1878): РУСНАЦИТЕ ЩУРМУВАТ ПЛЕВЕН. След неуспешен опит за превземане на града (26 август/7 септември – 1/13 септември) на сцената на военните действия пристига извиканият от Русия генерал от инженерните войски Едуард Тотлебен. Под негово командване се извършват обсадни действия около Плевен. Наложен е плътен блокаден пръстен.Започва дълга борба за изтощаване. Принуден от липсата на продоволствие, на 28 ноември/10 декември, Осман паша се опитва да пробие обсадата в района при моста на река Вит. Претърпява поражение и капитулира с цялата Западна армия. Плевен е превзет.


1973 г. - ИЗВЪРШЕН Е ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В ЧИЛИ. Генерал Аугусто Пиночет сваля законно избраният социалист Салвадор Алиенде. Превратът на Пиночет е с участието на трите клона на въоръжените сили и подкрепен от Централното разузнавателно управление на САЩ. Същият ден, след като Паласио де Ла Монеда е бомбардиран от самолети и танкове, Алиенде се самоубива, въпреки че преди щурма Пиночет предлага на Алиенде, семейството му и приближените му самолет, с който да напуснат страната, но Алиенде отказва. След края на неговото правителство генерал Аугусто Пиночет установява военен режим, продължил шестнадесет години и половина. Военната хунта разпуска конгреса на Чили, прекратява Конституцията и започва борба с комунистическите партизани, продължила през цялата военна диктатура.


2001 г. – АТЕНТАТИТЕ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ В САЩ ПРИЧИНЯВАТ СРУТВАНЕТО НА СВЕТОВНИЯ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР В НЮ ЙОРК. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета.[2][3] Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи.


1937 Г. - РОДЕН Е ЛЕГЕНДАРНИЯТ РУСКИ ПЕВЕЦ ЙОСИФ КОБЗОН (УМИРА 2018 Г.). Йосиф Кобзон е роден в град Часов Яр, Донецка област, Украинска съветска социалистическа република, СССР на 11 септември 1937 г. От репертоара му може би най-известната песен по съветско и постсъветско време е „Мгновения“ (1973), от известния съветски телевизионен сериал „17 мига от пролетта“. По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон. В края на 1970-те години малка планета, открита от съветски астроном, е наименувана на него. Мнозина заради стила му го считат за съветския Франк Синатра

България изпревари Полша в търговията с Китай

автор:Таня Глухчева

visibility 303

/ брой: 173

Искаме пари от резерва на ЕС заради сушата и пожарите

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 173

Шенген по въздух и вода удари визите за туристи

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 173

Спад в заводското производство за 19-и пореден месец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 173

Война на дронове между Русия и Украйна

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 173

Германия върна граничния контрол

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 173

Висши военни в САЩ подкрепиха Харис

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 173

Накратко

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 173

Левица към бъдещето

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 173

По пътя на просветата

автор:Барбара Пейчинова

visibility 364

/ брой: 173

Лоша диагноза

автор:Мая Йовановска

visibility 498

/ брой: 173

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ