06 Август 2024вторник13:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Посланието на Али Ахмети към албанския посланик в Скопие:

Албанците в Северна Македония са подценени

Албанският лидер подкрепи изграждането на Коридор №8 и така влезе в конфликт с премиера Мицкоски

/ брой: 148

visibility 122

Нова Македониja

Президентът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети прие в Тетово новия посланик на Република Албания в Северна Македония Денион Мейдани.
Ахмети поздрави посланика за новата му длъжност и го увери, че братските отношения между него и представителите на Албания са непоклатими. Той информира посланика за актуалната ситуация и за последствията от незачитането на албанския народ.
Според лидера на ДСИ „Охридското споразумение* се погазва от днешните васали, които унижават албанците, а войводата все повече ни обръща гръб и руши равнопоставеността в страната“.
По време на разговора бе обсъден и транспортният Коридор №8, като се подчерта, че той е най-важният инфраструктурен проект между Албания и Северна Македония и ще продължи да се изгражда. Сухото пристанище в Струга, съвместният контрол на македонско-албанската граница, изграждането на жп линията Кичево-Дуръс и Коридор №8 трябва да бъдат изпълнени своевременно...

* Охридският рамков договор e подписан на 13 август 2001 г. с посредничеството на САЩ и Европейския съюз. С него се прекратява гражданската война между Армията за национално освобождение на македонските албанци и македонските сили за сигурност. Договорът рязко увеличава правата на етническите албанци и предвижда промяна в официалните езици на общинско равнище - всеки език, говорен от над 20% от населението в дадена община, става официален наред с „македонския език“ в съответната община. В момента само албанското малцинство, което е около 25% от населението в Северна Македония, изпълнява този критерий.

БСП очаква нов служебен премиер

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 148

Седем души получават пенсия над 3400 лева

автор:Аида Ованес

visibility 188

/ брой: 148

Опасни електрически кабели са превзели пазара

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 148

Кризата в Близкия изток може да оскъпи горивата

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 148

Въвеждат задължителна дезинфекция на границата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 148

Влизаме в еврозоната през 2026 г.

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 148

Великобритания свика комитета „Кобра“

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 148

Зеленски иска съседите да свалят руски ракети

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 148

Иран иска мир, но "ще накаже" Израел

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

Накратко

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 148

Имитация

автор:Ина Михайлова

visibility 706

/ брой: 148

Ние, горящите спящи

автор:Мартин Карбовски

visibility 224

/ брой: 148

Чудатата машина Ноле

/ брой: 148

Къде сте, гръмогласни НПО-та и феминистки?*

visibility 211

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ