06 Август 2024вторник14:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Избира ли Грузия Русия?

Страната все повече се отдалечава от Запада. Нейното бъдеще, с или без Русия, ще се реши на предстоящите избори, твърди чешкото издание „Форум 24“

/ брой: 148

visibility 147

Франтишек КАЛЕНДА

Три месеца преди най-важните парламентарни избори грузинската управляваща партия се оказа в ситуация на ескалираща конфронтация със Запада. Приемането на закона за чуждестранните агенти, който президентът Саломе Зурабишвили неуспешно се опита да блокира, беше придружено от брутално потушаване на масови граждански протести и доведе до фактическия отказ на Грузия от статута на кандидат за членство в Европейския съюз.
САЩ отложиха съвместните военни учения за неопределено време, а Северноатлантическият алианс също преразглежда отношението си към Грузия. В декларацията от юлската среща на върха на НАТО за първи път от 2008 г. не се споменава за присъединяване на Грузия към Алианса. За разлика от Украйна, на която, напротив, бе обещан „неотменим” път към членство.
Очевидно всичко това не принуди управляващата „Грузинска мечта“, която беше основана и всъщност се ръководи от милиардера Бидзина Иванишвили, да се откаже от поетия курс. Въпреки че по-голямата част от грузинците отдавна искат да се присъединят към ЕС и НАТО, правителството се доближава до Русия на Путин, която грузинското население нарича враг номер едно в анкетите.
Законопроектът, който определя организациите и медиите, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, като „организации, представляващи интересите на чужди държави“, бе приет окончателно в края на май. Посланикът на ЕС в Грузия Павел Герчински реагира с думите, че „процесът на присъединяване на Грузия към ЕС е временно спрян“.
ЕС официално обяви „намаляване на нивото на политически контакти“ и замразяване на 30 милиона евро помощ, предназначена за укрепване на отбранителната способност на Грузия. Съединените щати отложиха съвместните военни учения, но и въведоха визови ограничения за членовете на грузинската управляваща партия и техните семейства.
„Всеки, който подкопава демократичните процеси или институции в Грузия, може да бъде счетен за недостоен за американска виза и може да му бъде забранено да влиза в Съединените щати. Ние се надяваме, че грузинското ръководство ще преразгледа приетото законодателство и ще предприеме стъпки за постигане на напредък по демократичния и евро-атлантически път на своята страна”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
“Грузинска мечта” играе обичайната си игра, която успешно следва от идването си на власт през 2012 г. Идеята за членство в ЕС е толкова популярна сред грузинците, че управляващата партия, за да оцелее, е принудена поне формално да се стреми към него. Но в действителност правителството предприема стъпки, които отдалечават Грузия от ЕС и Запада. Освен това то се опитва да убеди грузинското общество, че западната демокрация е техният основен враг.
Бившият премиер и основател на “Грузинска мечта” Иванишвили многократно е говорил за някаква „световна партия на войната“, отговорна за предизвикването на всички конфликти по света. Тази измислена сила, която според Иванишвили действа чрез европейската и американската бюрокрация, била отговорна за руско-грузинската война през 2008 г., а сега се опитва да въвлече страната във войната в Украйна.
Масовите протести срещу приемането на закона, очевидно най-големите след разпадането на Съветския съюз, не успяха да принудят партията да направи дори частични отстъпки. Сега неправителствените организации и президентът Зурабишвили се опитват да оспорят „руския“ закон за чуждестранните агенти в Конституционния съд. Основният акцент е върху опитите на опозиционните партии да преодолеят различията и да създадат единен фронт срещу “Грузинска мечта”.
Начело на тази инициатива е президентът Зурабишвили, която първоначално беше избрана с подкрепата на управляващата партия, но вече се застъпва за прозападното и демократично развитие на Грузия. В края на май президентът представи “Грузинска харта” - предложение за създаване на следизборно правителство от професионалисти, което с подкрепата на опозиционните партии ще отмени всички закони, блокиращи евро-атлантическия път на Грузия.
Хартата беше подкрепена от основната опозиционна сила „Единно национално движение“ и от малки сдружения. Успоредно с това се водят преговори за номиниране на общи опозиционни кандидати, които да се противопоставят на “Грузинска мечта”.

БСП очаква нов служебен премиер

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 148

Седем души получават пенсия над 3400 лева

автор:Аида Ованес

visibility 188

/ брой: 148

Опасни електрически кабели са превзели пазара

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 148

Кризата в Близкия изток може да оскъпи горивата

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 148

Въвеждат задължителна дезинфекция на границата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 148

Влизаме в еврозоната през 2026 г.

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 148

Великобритания свика комитета „Кобра“

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 148

Зеленски иска съседите да свалят руски ракети

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 148

Иран иска мир, но "ще накаже" Израел

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

Накратко

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 148

Имитация

автор:Ина Михайлова

visibility 706

/ брой: 148

Ние, горящите спящи

автор:Мартин Карбовски

visibility 224

/ брой: 148

Чудатата машина Ноле

/ брой: 148

Къде сте, гръмогласни НПО-та и феминистки?*

visibility 211

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ