14 Октомври 2024понеделник02:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мая Димитрова: Младите хора и майките, които раждат децата на България, трябва да бъдат подкрепени!

автор:Дума

visibility 144

„Време е за решения – държавата ни има нужда от тях, не от празни лозунги. Предлагаме 100 мерки, които обхващат всички сфери на обществения живот.“ Това заяви пред БНТ Мая Димитрова, която е водач на листата на „БСП  - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ в Добрич.

Тя бе категорична, че младите хора и семейства, майките, които раждат децата на България, трябва да бъдат подкрепени. Лявото обединение предлага еднократна помощ при раждане на първо дете от 5 000 лв., при второ и трето – 10 000 лв., обезщетението за отглеждане на дете през втората година да бъде равно на минималната работна заплата, както и данъчни преференции за млади хора: освобождаване от данък върху доходите на младежи до 26 години, при положение че доходите им са до две минимални работни заплати, а  за тези, които са завършили висше образование, левицата предвижда 3-годишна данъчна ваканция, стига техният доход да не надхвърля максималния осигурителен праг.

„За нас е важно младите хора да работят и да се развиват в България след завършване на образованието си“, каза Димитрова.

Друг важен приоритет за „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ е свързан със здравеопазването: „Отдавна говорим за това болниците да не бъдат търговски дружества, защото здравните грижи трябва да бъдат достъпни и всеки един български гражданин да получи адекватно лечение.“

Програмата на левицата предвижда безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст и за възрастни хора над 75 г. За проблема с липсата на достъп на здравеопазване предлага запазване възстановяване на лечебни заведения в труднодостъпни райони, подкрепа за разкриване на аптеки в отдалечени и слабонаселени селища и поне една денонощна аптека в община.

„Пари за подкрепа на българските граждани могат да се намерят с добри разчети на бюджетните средства, не предвиждаме вдигане на данъците през следващата година“, подчерта Мая Димитрова.

Връщане на Конституцията в първоначалния ѝ вид и премахването на т.нар. „домова книга“ са сред приоритетите на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ в областта на законодателството и съдебната власт. „От самото начало бяхме против конституционните промени и се видя, че те са неработещи“, отбеляза кандидатът за народен представител.

Мая Димитрова смята, че са необходими промени в Закона за съдебната власт, но след внимателни разчети, вместо действия „на парче“. Според нея има нужда още от допълване на антикорупционното законодателство, приемане на Закон за личния фалит, както и ограничаване на банковите такси.

„Абсолютно против сме Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да избира главен прокурор – още повече при избор само с един кандидат. Това вече сме го виждали, резултатът също го видяхме какъв е. Тази процедура трябва да бъде прекратена, а също и ВСС да не открива процедура по избор на председател на ВАС“, каза още Димитрова.

„Ако българският народ ни даде вот на доверие, ние можем да бъдем управляващи и нашите 100 решения, които предлагаме, да се превърнат в управленска програма“, коментира кандидатът от левицата.

Димитрова посочи, че решение за излизане от политическата криза е съставяне на експертно правителство с няколко цели, така че да се възстанови стабилността в държавата.

„Политическите формации да поставят на масата своите приоритети – едва тогава бихме могли да говорим за съвместно управление“, подчерта тя, като поясни, че конгресните решения на БСП забранят коалиране с ГЕРБ и ДПС.

„Покдрепете „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ с номер 28 – ние сме коалицията, която може да промени България с нашите 100 решения за развитието на страната ни“, призова в заключение Мая Димитрова.

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 2232

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 2410

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 2277

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 2822

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 2451

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 2319

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ