19 Ноември 2024вторник02:17 ч.

Сръчковци

Великден - шарен и вкусен

Няколко идеи за домашен уют преди и след празника

/ брой: 73

автор:Ралица Николова

visibility 2793

Възкресение Христово е може би един от най-пъстрите и слънчеви празници. Уханният сладък козунак, шарените яйчица, традиционната зелена салата и печеното агнешко превземат трапезите на всяко семейство. Тази година домашният уют около Великден е още по-желан и нужен, защото огромната част от нас ще посрещне празника вкъщи, избягвайки големите фамилни или приятелски събирания. Настроението обаче винаги може да е шарено, слънчево и достатъчно тържествено. Особено ако включим и децата в цялата празнична суматоха около посрещането на празника. Предлагаме ви няколко бързи и простички идеи за украса на дома и рецепти за оползотворяване на огромното количество яйца и козунаци, с които със сигурност вече сте се презапасили.

Поставки за яйца от рула тоалетна хартия

Тези поставки са изключително лесни за изработка и децата могат да се включат с пълното си въображение и сръчност. Трябват ви само празни рула от тоалетна или кухненска хартия, боички, цветни листове и лепило. Ролките нарежете напречно на няколко парчета с дължина около два-три сантиметра. Облепете ги отвън с шарена хартия или ги нарисувайте с боички в различни форми и цветове. Може да им сложите очички, цветенца, крилца или ушички.

 

Домашни свещи от яйчени черупки

Тези свещички са много деликатни и красиви, но допринасят за домашния уют и духа на празника. Трябват ви няколко сурови яйца. За да запазите по-голямата част от черупката здрава, счупете го, като го ударите леко с тъп предмет на върха. Така черупката няма да хлътне навътре и ще разделите двете половини по-лесно. Изсипете съдържимото в купа, а вътрешността на черупката напълнете внимателно с течен восък. Може да разтопите стари свещи, а преди това запазете фитилчетата, които ще трябва да закрепите на върха на новите свещички, преди восъкът да се е втвърдил напълно.

Пеперуди от салфетки

Пъстри пеперудки може да накацат върху великденските кошнички или дори на празничната трапеза. Тук също децата биха били отлични помощници с цветни боички и въображение. Трябват ви салфетки - цветни или бели, и няколко щипки за пране. Салфетките може да нагънете във вид на ветрило, а по средата да ги хванете със щипката, като отворите краищата, за да образуват формата на пеперуда. С боичките предварително оцветете салфетките в пъстри цветове, може да направите точки, райета, малки цветя. Благодарение на щипката пеперудите се закрепват към кошничките, лесно се закачат и на пердето. Стават и за украса на трапезата.

Бабините великденски курабии

Изпитана рецепта за меки и уханни курабийки, които са изключително вкусни, а и трайни. Запазват за дълго време и аромата, и мекотата си.

Необходими продукти:

10 яйца, 3 чаени чаши захар, 1 пакетче масло и половин чаша разтопена мас, 1 с.л. оцет, щипка сол, 1 1/2 кофичка кисело мляко,  1 ч.л. сода бикарбонат, кората на 1 лимон, пет пакетчета ванилия, брашно (колкото поеме) и захар за поръсване.

Яйцата се разбиват много добре със захарта, прибавя се киселото мляко, в него се разтваря содата. Разбърква се и се добавя мазнината. Слагат се ароматите - ванилия и лимонова кора. Пресятото брашно се добавя постепенно, бърка се, докато се получи среднотвърдо тесто. Оставя се да почине около 1 час. От тестото се оформят големи топки, които се разточват една по една на кори с дебелина около 1 см. От всяка кора се изрязват кръгчета с върха на малка чашка. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

Пиленца от сварени яйца

Рецептата е лесна и бърза и е прекрасен начин да оползотворите армиите от пострадалите яйца след великденската борба. 

За 4 порции са ви нужни:

8 сварени яйца, 2-3 с.л. заквасена сметана, 200 г сирене, 100 г извара, зърна черен пипер, горчица.

Сварените яйца се разрязват на половинки. От жълтъците, сиренето, изварата, сметаната и подправките се приготвя смес, като се разбива до гладък крем. Шприцова се в половинките белтъци, като се оформят пиленца. От зърна черен пипер се правят очички, а от морков - малки човчици.

 

Сладкиш от стар козунак

Старият изсъхнал козунак за минути може да се превърне в сочен сладкиш. Трябват ви 3 яйца, 100 г захар, 500 мл прясно мляко, ванилия и две лъжици какао на прах. 

Нарежете козунака на филийки и ги поставете във форма за печене с незалепващо покритие. В купа разбийте яйцата заедно със захарта, прясното мляко, ванилията и какаото. Изсипете сместа върху нарязания козунак. Най-отгоре може да добавите домашно сладко от череши, горски плодове, смокини. Печете в предварително загрята фурна около 20 минути. Готовият сладкиш може да се поднесе, поръсен с пудра захар. 

Да ви е сладко! 

Останете вкъщи и бъдете здрави!

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 1145

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 416

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 404

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 447

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ