Евродепутатът Момчил Неков предложи минимум за биопродукти в менюто на учениците в ЕС
Евродепутатът от БСП Момчил Неков поиска държавите членки да бъдат задължени да включат биопродукти в менюто на учениците, които получават закуска по европейските схеми за мляко и плодове в училище, финансирани със средства от бюджета на Съюза. Неков внесе поправки в позицията на Европейския парламент, с която той ще се произнесе по предложението на Европейската комисия за промяна на условията за работа на двете схеми. Българският евродепутат настоява поне 10% от храната, осигурявана чрез европейските схеми за подпомагане, да е с биологичен произход. Като се дава предпочитание на чисти продукти, произведени на територията на ЕС. Така той иска да подобри храненето в училище и да насърчи създаването на навици за здравословно хранене сред подрастващите. С поправката Неков си поставя за цел да създаде предпоставки за стимулиране на биопроизводството, чието утвърждаване е приоритет в работата му като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Социалистът смята още, че Европейската комисия трябва да се интересува от успеваемостта на програмите и да проследява как се изпълняват те в по-слабо развитите и по-отдалечените европейски региони. Шестте български планови района са сред най-бедните в ЕС. Предстои през март земеделската комисия на ЕП да гласува доклада за схемите за подпомагане на плодове и зеленчуци и на мляко в училище, заедно с внесените в него поправки. Окончателното му приемане е насрочено за април. Европейската комисия предлага обединяване на действащите досега две схеми - за мляко и за плодове и зеленчуци в училище. То цели намаляването на административните пречки за участие в схемите и за отчитане на изпълнението им, както и подобряване на ефективността на усвояване на европейските средства. Еврокомисията смята, че с новата организация ще подобри потреблението на здравословни храни, което намалява в Европа. Ако бъде прието предложението, 15% от бюджета по тази политика ще бъде заделян за създаване на навици у подрастващите за здравословно хранене. Предимство ще се дава на европейски и сезонни продукти, за да се стимулира консумацията на пресни плодове и зеленчуци, вместо на пюрета и сокове. Двете схеми за училищата са въведени за насърчаване на производството и потреблението на плодове и зеленчуци и на млечни продукти в ЕС. Всеки от тези сектори на европейското селско стопанство представлява приблизително 15% от стойността на селскостопанската продукция на ЕС. Схемата за мляко се прилага от 1977 г., а за плодове и зеленчуци - от 2009 г. В България плодове и зеленчуци в училище се дават от 2010 г. За учебната 2013/2014 година са изплатени 8,8 млн. лв. (100% от бюджета на програмата). Обхванати са 2239 учебни заведения и близо 320 000 деца. По схемата се получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци.