Фермерът Петър Наков от разложкото село Бачево още няма 40 години, но повече от десетилетие той и семейството му помагат на деца с различни заболявания. Лечители са конете на Накови, които фамилията отглежда в конната база "Пери Волас" в селото.
Още в Древна Елада ранените войници били качван...
Много повече мъже, отколкото жени, печелят финансиране за проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. у нас, показват данните в Доклада по изпълнението на програмата за 2017 г. на дирекция "Развитие на селските райони" към аграрното министерство. Анализът на кандидатите за фина...
Селският туризъм в България отчита ръст, като скокът в заетостта на обектите е със 7 на сто, а запитванията за резервации са нараснали с 1/5, показват резултатите от проучване на Асоциацията на българските села. Данните обхващат цялата 2018 г. и са на база подадена информация от общо 278 обекта за с...
По време на българското гурбетчийство, продължило 200-300 години, сме дали на Европа зеленчукопроизводството. Преди 5 години се навършиха точно три века от излизането на българи градинари извън родината - първата бахча за производство на зеленчуци е била изградена през 1714 г. в Брашов. Благодарение...
Вино, получено след ферментация на пчелен мед, вина от малини и арония, синьо вино, създадено с добавка на свежа спирулина, са сред най-новите разработки на българските бутикови изби. Те бяха представени на тазгодишната Международна изложба за лозарство и винарство "Винария" в Пловдив, в която участ...
Подпомагането на производството на картофи по схемите за обвързана подкрепа е новият начин за източване на субсидии. След като бяха неправомерно усвоени милиони левове за калифорнийски червеи, тикви и моркови, сега картофите са модерният начин за печалба на лесни пари, алармират от бранша.
"Взимат ...
ТОДОР ДЖИКОВ е роден през 1970 г. Завършил е УНСС. Управлява фирма "Фермер 2005" за производство и търговия на картофи за консумация и преработка и на посадъчен материал за картофи. Председател е на националната Асоциация на картофопроизводителите.
- Г-н Джиков, милиони субсидии бяха източени чрез ...
Страховити мъже с дрехи на зверове, причудливи маски, рога и хлопки, които танцуват шумно и плашат хората. Да, това са българските кукери, но по същия начин изглеждат и участниците в обреда Перхтен в Австрия и Южна Германия. Традициите са толкова сходни, че дори се провеждат по едно и също време - в...
Мнозина от жителите на Странджа - най-слабо населената планина у нас, очакват с трепет Странджанския манов мед да получи официална европейска защита. Това ще бъде първият български регистриран продукт със защитено наименование за произход, коментира съветникът по земеделие в Европейския парламент Ге...
Радослав РАДЕВ е роден през 1968 г. в Стара Загора. През 1994 г. получава магистърска степен по право в СУ "Св. Климент Охридски". Три години по-късно завършва специализация по лозаро-винарско право в юридическия факултет на Университета по право и икономика в Екс-ан-Прованс, Франция, и Университета...
Козите дават мляко, кожи и месо, което е най-здравословното от всички червени меса. Козето мляко е по-хранително от кравето, но съдържа по-малко лактоза. Козите, наричани у нас „кравите на бедните“, се развиват добре в райони, неподходящи за други видове млекодайни животни, и са особено ...
Преди много години лично цар Фердинанд поканил чехи да се заселят в района на Мизия, за да учат местните хора на модерно земеделие. Дали със сигурност поканата е дошла от него историята не казва, но е факт, че единственото чешко село у нас, просъществувало едва половин век, е било давано години наре...
Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.