18 Септември 2024сряда14:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 18 септември преп. Евмений, еп. Гортински, чудотворец

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 120

Отец Евмений раздал имуществото си на бедните и последвал Христа

Свети Евмений още от младите си години благоугодил на Бога с добродетелния си живот. Той се отказал от имуществото си и го раздал на бедните, като помнел колко трудно е за богатия да влезе в царството Божие. Свети Евмений смятал всичко за тлен, от всичко се отказал, всичко оставил, за да последва Христа. Освободил се от всички земни пристрастия, той встъпил на тесния път на нищетата и преминал през тесните врата към небесното богатство.
Преподобният се отказал и от другото бреме - грижата за тялото. С подвизи, трудове, въздържание, пост и бдение той умъртвил плътските похоти и направил тялото си леко, отбягвайки всяко угаждане на плътта и сластолюбие, защото, както казва апостолът, "Който се подвизава, от всичко се въздържа". Той се въздържал от всичко, което охранва тялото, утежнява мисълта и поражда страсти. Не давал сън на очите си, докато не очистил своята душа и тяло от страстите и не станал обител на Светия Дух.
Така, отхвърлил от себе си тежкото бреме на имуществото и всички плътски страсти, той станал способен да премине по тесния път и през тесните врата, които водят във вечния живот.
И тъй като добродетелният живот на свети Евмений сияел като светилник и бил полезен за всички,

той бил избран на престола на Гортинската църква

и сякаш поставена в свещника свещ просветил паството си, озарявайки като слънце Христовата църква с делата и поученията си, защото на светлината на света подобава с дела да предваря словото, подобно на това, както сиянието предваря самия светилник.
И така свети Евмений пребивавал на епископския престол и учел духовните си чеда преди всичко с дело, като с чистия си и богоугоден живот бил образец за цялото стадо, а после започнал да ги поучава и със слово. Отначало той сам станал като че светлина, а после просветил и другите, сам ден и нощ се поучавал в Господния закон, а после наставил и други в него, сам придобил чиста съвест и очистил съвестта на други.

Той бил много милостив и животът му бил изпълнен с делата на милосърдието

Свети Евмений бил баща за сираците, богатство за бедните, подател на просещите, утешител за скърбящите, целител за болните и предивен чудотворец.
Веднъж с молитвата си светецът умъртвил устремилата се към него голяма змия, но още по-голямо чудо извършил, потъпквайки адската змия - дявола, като го победил с молитва и го прогонил от повереното му Христово стадо.
И не само в Гортина, но и в Рим свети Евмений се въоръжил против бесовете. Когато пристигнал в Рим, със знаменията и чудесата си той изумил мнозина: прогонвал бесове от хората, изцелявал болни и умиротворявал враждуващи и гневни.      
После посетил и Тиваида, където по време на суша свалил с молитвата си дъжд от небето. По-късно мирно починал в тази страна и преминал от временния живот във вечния и нескончаемия. Неговото честно тяло било пренесено в Гортина, на мястото на служението му, и погребано с почести.

Отложиха с една година новата такса смет

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 178

24 партии и 9 коалиции ще се явят на изборите

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 178

18 на сто от българите живеят в тежки лишения

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 178

Токът в Южна Европа - до пет пъти по-скъп

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 178

Фон дер Лайен ни даде постен и скромен ресор

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 178

Единайсет жени в новата Еврокомисия

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 178

Атина иска европейско решение за мигрантите

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 178

Накратко

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 178

Ще се примири ли ЕП?

автор:Кристиан Вигенин

visibility 355

/ брой: 178

Светът по ръба на глобална и ядрена война

автор:Юри Михалков

visibility 353

/ брой: 178

Такса смет или национална криза с боклука?

автор:Барбара Пейчинова

visibility 353

/ брой: 178

Неуредици

автор:Барбара Пейчинова

visibility 363

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ