09 Ноември 2024събота12:40 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Време за буркани

Изгубени часове, скучно занимание от младостта на бабите ни или изблик на носталгия е консервирането

/ брой: 232

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 3777

Трябва с ръка на сърцето да си признаем, че изисканата кулинария гледа със значително пренебрежение на бурканите, което си е направо необяснимо. Защото:

 

- Пуканите чушлета, подправени с копър, чесън и оцет, правят мека и най-лютата ракия, а разговорите на масата - още по-сладки и приятни.

 

- Царската туршия става наистина царска, само ако е приготвена вкъщи от грижливо подбрани пресни зеленчуци.

 

- Ако не сте си приготвили бидончето с кисело зеле по всички правила на мераклийското изкуство (с хрян, глава червено цвекло и кочан царевица), любимите на цялото семейство сармички ще "избягат" от менюто ви.

 

- Нито един шкаф с провизии не може да мине без домашната лютеница - като гарнитура за барбекюто, разбъркана с нарязан лук за мезе, или просто върху филийка хляб.

 

- Сладкото от вишни прави палачинката палачинка.

 

- Дюлите с ром ще "размекнат" и най-придирчивите ви гости.

 

- Домашният мармалад от шипки няма нищо общо с купешкия. И какво пандишпаново руло става с него!...

 

Така изкусително и заразително ни примамва авторката на двете най-нови издания от поредицата "Домашно консервиране" на ИК "Колхида" Невяна Кънчева. В едната - "Плодове в буркани", тя предлага 312 рецепти за сладка, нектари, мармалади, компоти, сокове, конфитюри. В другата - "Туршии", е събрала 466 рецепти за туршии, салати, лютеници, сокове, сосове, кьопоолу.

 

И в двете книги авторката въвежда с таблици за стерилизация на буркани с различно съдържание - времето е дадено в минути, както и някои конкретни важни съвети за правилното сваряване на продуктите. В "Календар на консервирането" са приложени накратко данни за периода на узряване и бране на всеки плод и в какъв вид е най-подходящ за конфитюри, сладка, сокове, нектари и т.н. Има информация и за това как най-добре се запазват съответните плодове и зеленчуци във фризер или в сушено състояние. А приготвянето на туршиите, естествено, започва с почистването и бланширането на зеленчуците. След това са описани последователно всички процедури - поставянето в буркани, заливането с разтвора, подходящи помещения и време за втасване и т.н.

 

По-опитните домакини знаят добре много от нещата, описани в книгите на Невяна Кънчева. Със сигурност всяка си има и свои авторски или подобрени рецепти. Но онези, които за първи път тази година ще се опитат да правят запаси от зимнина за семейната трапеза, ще открият в двете издания ценен и точен помощник в домакинството.

 

И макар наистина в днешно време домашното приготвяне на каквато и да било храна да е до голяма степен лукс за "работещите момичета", вкусът със сигурност е различен. А и удовлетворението от собственоръчно сътворения "еликсир" не може да се сравни с избирането на конфитюр или туршия от рафта на съседния супермаркет.

 

сн. 2401-1 и 2401-2

 


Старите фамилни тайни

 

"70 изпитани рецепти за зимнини" пусна на пазара "Букмарк пъблишинг". Макар че през зимата има зеленчуци и плодове, от които могат да се приготвят пресни и витаминозни салати и ястия, ние, българите, не се лишаваме от удоволствието на домашно консервираната храна. Какво да се прави, по душа сме си такива - да си се подготвим, да сме сигурни, че и туршийката за ракията ни ще я има, че и червеното винце без мезе няма да остане. Защото и през тази зима ще му "другаруват" старецът, суджукът, кървавицата. А филиите хляб едва ли ще останат ненамазани. Няма две мнения - съдържанието на собственоръчно напълнените малки и големи буркани ни задържа по-дълго на сладки приказки около зимната трапеза. А и спомените сякаш оживяват: с топъл комат в ръка се отправяш към големия казан с лютеницата на баба или с пръст бъркаш в топлото сладко и след секунда вече по теб остават само лепкави следи. Колко е сладко, нали, точно колкото сладки са самите спомени! Ето защо тази книга е ценна, най-вече заради това, че разбулва тайните на стари фамилни изпитани рецепти, отбелязват издателите.

 

сн. 2401-3

 

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 1542

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 1548

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1037

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 1405

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 1524

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 1518

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 1560

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 1461

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 1323

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 1347

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 1401

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1303

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ