08 Ноември 2024петък20:50 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Хиляди дойдоха в парка "Кирил Ракаров" в Павликени за Празника на яйцето

Традиции

В Павликени знаят: "Силата е в нас!"

Празникът на яйцето отново събра многохилядна публика

/ брой: 87

автор:Ина Михайлова

visibility 2513

Ина МИХАЙЛОВА


"За нас в Павликени казват, че сме хубави хора, най-вече заради нашето гостоприемство. И ето - отново паркът е пълен, имаме щедра и разнообразна програма и повод да бъдем заедно." С тези думи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов откри Празника на яйцето. "Около българските трапези винаги е пълно с весел глъч и богати ястия. И яйцето е основната съставка за много от тях. Затова този кулинарен продукт е наша емблема", подчерта домакинът и благодари на спонсорите, организаторите и гостите.

Децата от Вокална група "Магия" при СУ "Бачо Киро" дадоха начало на пъстрата фиеста

Местният фестивал бе организиран за първи път преди девет години и оттогава е знаково събитие за Павликени. Фирма "Хайпро България" ООД - един от най-големите производители на яйца у нас, осигури за празничната фиеста 4000 яйца, с които в античния и вечен град показаха, че когато хората имат желание и настроение, когато искат да са заедно, всичко е възможно.

В селския кът на Народно читалище "Добра надежда-1896", село Караисен, посрещнаха кмета на Павликени Емануил Манолов с "мъжка" ракия. Самодейците показаха носии и песни от Павликенския край. Гостите опитаха и пелин с 36 билки

На специална сцена в градския парк "Кирил Ракаров" цял ден се изявяваха детски, ученически и самодейни състави. Алеите бяха изпъстрени с щандове на занаятчии и местни производители. Имаше детски работилници, ателиета, увеселителен парк за най-малките, много атракции, томбола с награди. И музика - за всички възрасти. Още от 6 май вечерта - рок с БТР, през танците на малки и големи, до избраника на тийнейджърите в Павликени - Атанас Колев. За доброто настроение на всички се грижеше и водещият Георги Низамов.

Най-добрата майсторка на омлети в България Елена Божанова направи и раздаде стотици омлети и палачинки. "Перфектният омлет е разбит или с вилица, или с тел. И е приготвен с много любов", казва тя

За първи път тази година децата имаха възможност да си поиграят с най-малките обитатели на Общинския приют за бездомни кучета в специално обособен кът. Ветеринари и възпитатели от приюта обясниха на децата и родителите им как могат да осиновят куче.

В Павликени отдавна са решили спора кое е първо - яйцето или кокошката. Затова и тазгодишният празник беше под наслов "От всяка кокошка - яйце, от всяко яйце - кокошка". Доброто настроение завладя всички - и гости, и домакини. Имаше игри, танци, надпревари с яйца и кулинарен конкурс.

Над 30 вида яйца показаха от зоопарка в Павликени. Всички те бяха раздадени на децата

Заместник-кметът на община Полски Тръмбеш Росен Русанов се справи най-бързо с обелването на сварени яйца. В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца най-добре се представи народният представител Йордан Терзийски. Неговата яйчена конструкция на управляваща коалиция удържа и най-сериозните сътресения.

Кулинарният конкурс по традиция бе "гвоздеят" на празничната фиеста. Експертно жури начело с топ готвача Иван Звездев оцени по достойнство изкушенията, приготвени от малки и големи. Солената торта на кметство Батак, приказната каляска от тиква на учениците от ПГАТ "Цанко Церковски" в Павликени и тортата под формата на книга на Детска градина "Буратино" в село Стамболово бяха оценени по достойнство от кулинарното жури. Всички участници в конкурса обаче заслужиха "десетките" на публиката. Която не само се трупаше край натежалите от ястия маси, но и се справи отлично с дегустацията.

Журито начело с топ готвача Иван Звездев бе пленено от кулинарните умения на малки и големи

За осем години, макар и бавно, се наблюдава тенденция младите хора да се завръщат в Павликенския край от големите градове и от чужбина, споделя кметът на общината инж. Емануил Манолов. Празници като този на яйцето ни дават надежда, че предстоят добри дни.

"Разчупи ли се яйце от външна сила, животът спира. Разруши ли се яйце със сила отвътре, животът започва", казват хората в Павликени. Затова знаят, че силата е в тях. И тя е тази, която ще ги води към по-добри дни.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ