22 Юли 2024понеделник21:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Фрейдер Алонсо:

Всеки турист у нас е победа над тези, които ни желаят злото

Не знаем много за България, но дано в близко бъдеще се засилят двустранните отношения, казва венецуелският журналист

/ брой: 137

visibility 163

Интервю на Таня ГЛУХЧЕВА

Преди години бяхме свикнали с венецуелските сериали, които гледахме всяка вечер, а едно поколение израсна с тях. Мечтаехме да посетим тази екзотична страна, да видим плажовете или да отседнем в някое имение. После красивите актьори и актриси бяха изместени от образите на политиците, които Западът всекидневно представя като чудовища. Каква е истината за Венецуела и как живеят хората извън лентата, разказва правителственият журналист Фрейдер Алонсо за читателите на ДУМА.

- По всичко личи, че на изборите другата седмица президентът Николас Мадуро ще бъде преизбран. Но каква ще бъде реакцията на Запада?
- Към края на кампанията сме. От опозицията регистрираха няколко кандидати, докато вляво е само един - настоящият държавен глава.
Да, има голяма вероятност да бъде преизбран, защото населението ще излезе да гласува за независимостта и правата, които бяха извоювани от управляващата партия.
Няма надежда администрацията на американския президент Джо Байдън да признае победата на Мадуро на 28 юли. Но, ако наистина иска да подобри отношенията с Венецуела, трябва да премахне всички санкции.
Едно е сигурно - по-голямата част от венецуелския народ ще продължава всекидневно да се бори рамо до рамо с управляващите, за по-добър и справедлив живот.
- Каква е ролята на жената във венецуелската политика? Какви длъжности заема?
- От идването на власт на президента Уго Чавес венецуелските жени играят ключова роля в политическия живот на страната. В армията те имат възможност да се издигат до същите рангове като мъжете.
Създадено бе Министерство на народната власт за жената и равнопоставеност между половете, както и правителствени институции, които предлагат политики за насочване на вниманието към жените.
Що се отнася до политическите постове, в момента столичен кмет е жена. В много населени места управляват жени, има губернаторки, регионални и национални депутатки, съветнички... Министерството на образованието се ръководи от жена. Делси Родригес е вицепрезидент. За обществото е важно жената да стои на челни позиции, за да дава пулс за промени, които да правят страната ни все по-добро място за живеене.
- Какво трябва да знаем за Венецуела?
- Това е една красива южноамериканска страна и който я посети, веднага усеща гостоприемството на хората.
Въпреки негативните новини, които чувате и четете за нас в България, венецуелците работим ден подир ден, за да имаме по-добра държава, и вярваме, че икономиката ни ще се подобри.
Българите трябва да си набележите Венецуела като следваща туристическа дестинация и да видите плажовете, реките, планините, а освен това да се насладите на вкусната местна храна.
- Преди две години исках да отида на почивка във Венецуела, но в туристическата агенция ми казаха, че е невъзможно, защото „била много опасна държава“. Вярно ли е?
- Не. Преди две години Венецуела се възстановяваше икономически от санкциите, наложени от САЩ, към които се присъедини и ЕС. Точно от две години насам, след като вече сме превъзмогнали напълно пандемията, започна да расте броят на чуждестранните посетители в различни венецуелски щати. Например Ла Гуайра, където се намира основното летище в страната и е един от най-сигурните щати, о. Маргарита, Фалкон, Ансоатеги, Миранда и столицата Каракас. По данни на Министерството на туризма през 2022 г. страната е посетена от 656 000 туристи. Питам ви: „Случи ли им се нешо лошо, докато бяха тук? Някой беше ли отвлечен или убит?“. Отговорът е „Не!“. Напротив, наслаждаваха се на плажовете и останалите хубави места, които предлага страната.
От 2023 г. правителството започна да сключва договори с  туристически агенции в Полша и Русия. Има хиляди туристи, които въпреки отрицателната кампания идват. И виждат, че всекидневието ни е нормално - всеки има занимание, работа, учи. Събота и неделя улиците на градовете и плажовете се изпълват с хора.
Не искам да отрека трудностите, през които преминаваме - като навсякъде, и ние имаме проблеми. Но всеки турист, който дойде, за нас е победа над тези, които ни желаят злото.
Преди години Венецуела е посрещала мигранти от Португалия, Италия, Испания и Германия. Всички са приети много добре и днес работим или съжителстваме с тях.
- Едва тази година в Европа се заговори за териториалния спор между Венецуела и Гвиана. Доколкото разбирам, той е отдавна?
- Темата е обширна и съдържа важни исторически елементи. Трудно е да се обясни накратко, но Ви уверявам, че Венецуела от дълги години защитава територията Есекибо и няма президент - независимо ляв или десен, който да не е защитавал каузата, че Есекибо е наш.
Бившата Британска Гвиана, днес Кооперативна република Гвиана, се е сдобила с тази земя чрез измама, подготвена от Обединеното кралство и САЩ. През 1899 г. Международен съд в Париж постановява, че територията е английска. Венецуела протестира, докато през 1966 г. не се подписва споразумение в Женева, което трябва да установи механизми за разрешаване на спора. В училище ни учеха само, че страната ни има претенции към територията, но никога не са давали пълната причина или защо претендираме.
Темата стана отново актуална, когато преди няколко години правителството на Гвиана наруши споразумението и позволи на САЩ да добиват петрол там.
У нас по-голямата част от населението подкрепя връщането на Есекибо на Венецуела и правителството, водено от президента Николас Мадуро, прави всичко възможно да защити исторически полаганата ни се земя.
Но за целта трябва властите в Гвиана да се съгласят на диалог. Ако трябва да съм честен, въпреки всичките законови нарушения Гвиана всъщност ни направи услуга, защото провокира световен интерес по въпроса и хората искат да разберат истината. Приканвам всички български граждани да потърсят в официалните страници на правителството историческите документи, с които разполагаме, за да защитим Есекибо.
- Преди години хората по цял свят гледаха предимно венецуелски сериали. "Касандра" им беше любимка. Какво се случва днес с тази индустрия?
- Заради икономическото положение в страната, американските санкции и КОВИД-пандемията много проекти се забавиха. Въпреки че отмина коронавирусът, продуцентите се страхуват да ги започнат.
Освен това предпочитанията на зрителите се промениха. От края на 2022 г. театърът се съживи и много актьори и актриси се насочиха към пиесите.
Това са някои от причините, поради които зрителите в страната и чужбина не могат да се наслаждават на добрите драматични истории, произведени във Венецуела.
- Какво знаят венецуелците за България?
- Ако трябва да съм честен, всеки човек на улицата би отговорил само, че това е една далечна европейска страна.
За съжаление, нямаме никаква информация нито за природата, нито за традициите, нито за културата. За нищо.
Дано в близко бъдеще се развият двустранните ни отношения.

Обмислят увеличаване на стойността на ваучерите

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 137

Германските вагони са извадени от употреба за профилактика

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 137

БНБ намали прогнозата си за българската икономика

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 137

Първо - членство в ЕС, после конституцията

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 137

Словакия се гневи на санкции от Киев

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 137

Сирийци наръгаха с нож германски учител

автор:Дума

visibility 545

/ брой: 137

Накратко

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 137

Върнете ги!

автор:Мая Йовановска

visibility 585

/ брой: 137

Чувство на безпомощност

visibility 578

/ брой: 137

Лайен срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 588

/ брой: 137

Мицкоски открито ни се подиграва

автор:Велизар Енчев

visibility 602

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ