06 Март 2025четвъртък14:17 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Неков продължава да защитава хранителните ни географски продукти пред Европа

Има шанс да бъдат признати като български - месото от източнобалканска свиня, куртовският розов домат и странджанският чай

автор:Дума

visibility 3980

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Момчил Неков ще обяви в петък, 24 юни, на Конференция в Дома на Европа в София, българските продукти, които имат потенциал да бъдат защитени по европейските схеми за качество на селскостопанските храни и продукти. Това са регионални продукти от различни части на България, които са запазили автентичност и са съхранили местен поминък под една или друга форма. Целта на кампанията е да се даде видимост на тези продукти, както и да се покаже културното и кулинарно богатство и разнообразие на страната ни. Продуктите със защита по европейските схеми за качество са потенциален механизъм за прекратяване на някои негативни тенденции в по-периферните региони. Те са и стимул за развитие на местната икономика, защото ангажират работна ръка и засилват регионалното самочувствие и идентичност. Сред продуктите са месото от източнобалканска свиня, куртовският розов домат и куртовската капия, странджанският чай, реселешкият воден лук, еленският бут и др. На форума участие ще вземат експерти и производителите на посочените продукти. Още миналата година на събора за народно творчество в Рожен евродепутатът от БСП Момчил Неков обяви началото на кампанията "Година на географските означения – да защитим българския вкус". В рамките на изминалата година се идентифицираха български храни и продукти, които имат потенциала за защита по европейските схеми за качество на селскостопанските храни и продукти. Към момента България има само два успешно регистрирани продукта – горнооряховски суджук и българско розово масло. Кампанията е показала, че има много повече, които имат потенциала за започнат в близко бъдеще процес по регистрация и защита.

Зеленски "клекна", готов е да преговаря

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 42

Първа имотна сделка с криптовалута у нас

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

Втори сме в ЕС по ръст на цените в промишлеността

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Китай с твърд и мирен подход към Тайван

автор:Таня Глухчева

visibility 180

/ брой: 42

В Рим отхвърлиха плана "Фон дер Лайен"

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 42

Турция вдига ограда по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

Накратко

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 42

EС като антиЕвропа

автор:Юри Михалков

visibility 168

/ брой: 42

Хората и списъците

автор:Александър Симов

visibility 181

/ брой: 42

Дълбочината на катастрофата

visibility 186

/ брой: 42

„Винаги със САЩ, никога против Европа“

visibility 175

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ