12 Октомври 2024събота01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Деян ДЕЧЕВ:

Ще работим за справяне с демографската криза

Решенията, които предлагаме, са работещи и с грижа за хората, заяви водачът на листата на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в Сливен

/ брой: 194

автор:Юлия Кулинска

visibility 919

Деян Дечев е роден през 1976 г. Випускник е на Института за социална интеграция и на Българското училище за политика „Димитър Паница“. През 2005 г. е избран за ръководител на БСМ в Сливен. Бил е четири мандата общински съветник. През 2012 г. е избран за председател на БСП в Сливен. Оттогава е член на  Националния съвет на партията. Дечев е бил регионален координатор на движение „Русофили“ за област Сливен. Участвал е като международен наблюдател в мисиите на ОССЕ в Азербайджан и Украйна. Депутат в 42-рото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание.  


"Мотото на кандидатите за народни представители в 21 МИР е "Решения за България, решения за Сливен"


- Г-н Дечев, "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" предлага програма със 100 конкретни решения на 100 проблема. Кои са основните политики, залегнали в нея?
- В нашата програма сме се стремили към това всички решения, които обединената левица предлага на хората, да са работещи. И все пак бих откроил такива, към които имам и личен ангажимент и за които съм работил заедно с колегите народни представители в различните парламенти – еднократната помощ за раждане на дете – 5000 лева за първо, 10 000 за второ и трето, майчинството през втората година да е до размера на МРЗ, освобождаване от данък върху дохода на трудови възнаграждения на млади хора до 26 години, подпомагане на семейства с две и повече деца, осигурени за последните две години, за закупуване на жилище.
Извеждам тези решения на преден план, защото според мен демографската криза е най-сериозният проблем, с който трябва да се справим. Амбицията ни е да прокараме силен инструментариум с работещи решения, насочени към младите семейства и хора.
Със своите 100 идеи за България ние се ангажираме да гарантираме навременна, достъпна и качествена здравна помощ на всеки гражданин, да повишим значително образователното равнище, да направим икономиката по-конкурентна и да стимулираме създаването на нови, високоплатени работни места. Искаме реформа на съдебната система и тя да стане независима и ефективна. Трябва по най-бързия начин да бъдат блокирани корупционните практики. Записали сме в програмата, че ще отстояваме достойнството на България в международната политика и ще работим за мир и сътрудничество между народите.
- Какви са Вашите послания към избирателите? С какво бихте помогнали на Сливенския регион, ако жителите му Ви изберат за свой народен представител?
- В Сливен инициирахме и започнахме поредица от срещи с НПО, сдружения, съсловни организации и настоятелства с идеята да изведем местните проблеми и да ги "облечем" в конкретни решения, с които ние от "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" Сливен да работим.
Искаме това да стане взаимен ангажимент между нас и гражданите на областта. В последната седмица на кампанията ще представим резултата от тази наша работа. Мотото на кандидатите за народни представители е "Решения за България, решения за Сливен".
- Лявото обединение е за увеличаване на темповете на икономически растеж до 5-6% средногодишно чрез реализирането на група Национални стратегически проекти. Кои са другите предложения, свързани с развитието на икономиката и бизнеса?
- Имаме подготвени работещи и иновативни решения за реализиране на национални стратегически проекти, данъчни преференции за преки инвестиции, национално финансиране за млади предприемачи до 29-годишна възраст, запазване и развитие на ядрената енергетика като стратегическа такава и много други.
"БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" е за подобряване на достъпа на малките и средните предприятия до финансиране чрез преференциално кредитиране от Българската банка за развитие и за засилване ролята на банката в подкрепа на публичните политики на правителството.
Настояваме за държавни гаранции за българските предприятия за достъп до нови пазари чрез частично или пълно покриване на риска чрез Българската агенция за експортно застраховане.
Трябва да се привличат наши и чужди инвеститори в сектори с висока добавена стойност чрез държавни инвестиционни гаранции. Държавата да подкрепя бизнеса чрез по-тясно обвързване на външната ни политика с осигуряване на експортни пазари и чуждестранни инвестиции.
Левите партии предлагаме намаляване на административната тежест и процедури, както и укрепване на местната икономика в малки и средни общини чрез инвестиции в индустриални паркове, бизнес инфраструктура и социални предприятия.
За съжаление, област Сливен е в дъното по почти всички икономически сравними показатели.
- Социалната политика е силно представена в предизборната програма на левицата. Кои са основните идеи, насочени към подобряването на живота на възрастните хора?
- Да, не сме забравили и хората в пенсионна възраст, отдали живота си за градежа на страната ни. Ние настояваме за минимум 5% гарантиран растеж плюс добавен процент на годишната инфлация, минималната пенсия в края на мандата да стане 850 лева също с добавен ръст на инфлацията, увеличение на вдовишките добавки. Отново предлагаме безплатни лекарства за хората над 75-годишна възраст и намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%.
Лявото обединение предлага да се въведе „домашна помощ“ със сигнална система за нуждаещи се лица с трайни увреждания, които поддържат независим начин на живот и създаване на държавни и общински социални предприятия за хора с увреждания. Трябва със закон да се установи еднократна помощ от 100 лв. за Коледа за хора с увреждания, които получават помощ от Агенцията за социално подпомагане.
- Какви хора са включени в листата за народни представители в Сливен? Защо жителите на региона трябва да ги подкрепят?
- Повече от половината листа в Сливен е с нови хора в сравнение с изборите за 50-то НС. Залагаме на баланс между младост и опит, като това не е за сметка на личните и професионалните качества. Успяхме да постигнем и добър синхрон с коалиционните ни партньори и гражданските организации, които имаха свои номинации.
- Кои са основните проблеми, които хората представят на срещите Ви с тях?
- За основните проблеми, за които сме сигнализирани в тази кампания, ние предлагаме наистина работещи решения. Високите цени, ниските доходи, липсата на перспектива за младите хора, невъзможността възрастните хора да имат достойни старини, са теми, които се поставят на почти всяка наша среща.

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 278

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 332

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ