13 Октомври 2024неделя22:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Препълнената зала на Синдикалния дом рецитира заедно с Георги Първанов поемата „Септември“ на Гео Милев

автор:Дума

visibility 222

Препълнената зала на Синдикалния дом рецитира заедно с Георги Първанов поемата на Гео Милев „Септември“ снощи в Стара Загора. Президентът на България в периода 2002-2012 г. бе специален гост на постановката „Иконите спят“ на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“, посветена на последните години от живота на големия българин и поет. Тя бе жест към старозагорци от листата на „БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“. 

В обръщението си към над 800 симпатизанти на левицата преди началото на представлението водачът ѝ Драгомир Стойнев заяви: „Много сме малки да се сравняваме с Гео Милев, но вярвам, че тази пиеса ще запали искрата във всеки един от нас, която ще ни даде път и в нашите търсения – да продължим да отстояваме идеите си, с цената на всичко“. Той подчерта, че Георги Първанов, освен държавник, олицетворяващ лявото, е и историк и задълбочен негов изследовател. 

„Нещо, което си струва да се види“, така Георги Първанов определи „Иконите спят“. Той подчерта, че Стара Загора е духовен център, една от духовните столици на България и няма нищо по-естествено от това тук да случи тази постановка. Сюжетът, препращащ към тежките години за прогресивните хора и хората на труда след Септемврийското въстание от 1923 г., преплетен с личната съдба на Гео Милев, стана и повод Първанов да припомни, че няма избори, в които да няма спор за миналото, но този спор никога не ни е донесъл нищо добро като българи. 

„Стига с тази битка за миналото, нацията трябва да гледа напред, да потърси обединение и ние от ляво можем да бъдем инициатори“, каза Георги Първанов. Според него, това, което е нужно на България днес е именно идеята на националното единение и лявото е неин естествен център. 

По-рано пред медии в Стара Загора, Георги Първанов коментира, че в новата история на България след Освобождението няма подобен аналог като брой служебни кабинети, случили се в последните три години. „Седем избора подред показват тежка криза на политическия морал и това налага да се мисли дори по-радикално за реформиране на политическата система“. Според него без силно и работещо ляво нещата няма да се подобрят. „Налице е тежка криза на държавността, а при нас има хора, които знаят какво е държава, познават институциите и могат да бъдат много полезни“. Първанов обаче подчерта, че темата за бъдещата стабилност на управлението трябва да бъде „пренесена върху националния интерес“. 

Георги Първанов припомни, че началото на лявото обединение бе сложено именно в Стара Загора и изрази увереност, че то ще бъде фактор в следващия парламент, въпреки скептичните гласове, че механичният сбор няма да даде резултат. „Трябва да се започне отнякъде и след това полека лека да се трупат и опита, и знанията, и възможностите“, подчерта той. 

„Иконите спят“ е театрален спектакъл за последните месеци от живота на Гео Милев в неговото най-близко обкръжение – Мила Геомилева, Николай Хрелков, Христо Ясенов, Марко Марчевски, Георги Шейтанов. Това е история за ежедневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки ограниченията. И за безусловната вяра в Свободата. Нейната премиера бе преди 2 години – през октомври 2022 г.

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 2192

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 2376

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 2241

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 2756

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 2405

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 2285

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ