12 Септември 2024четвъртък12:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Репутацията на яйцата става все по-добра

Три на ден е добре, за повече - науката мълчи

/ брой: 84

автор:Аида Паникян

visibility 2069

Идат дни на висока консумация на яйца. Десетилетия яйцата бяха храна с доста лоша репутация. Най-вече заради високия холестерол в жълтъка. Но напоследък излязоха доста на брой сериозни проучвания, които опровергават категорично лошия имидж на яйцата. Всъщност, дори без тези положителни проучвания, всеки би трябвало да е наясно, че щом в детството баба му му е давала яйца, "за да оздравее по-бързо" или за да "стане по-силен", значи е имало защо. Да, най-добре е да вярваме на бабите си. 

Яйцата са много добър източник на висококачествени протеини. Повече от половината протеин на едно яйце се намира в белтъка, който включва и витамин В2, и по-малко мазнини от жълтъка. Яйцата са богат източник на селен, витамин Д, B6, B12 и минерали като цинк, желязо и мед. Едно средно голямо яйце съдържа 186 мг холестерол, което е 62% от препоръчителния дневен прием. За разлика от това, белтъкът е предимно протеинов и с ниско съдържание на холестерол. Доказано е, че яйцата са с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които 

намаляват риска от очни заболявания

като дегенерация на макулата и катаракта.

Ползите от консумацията на яйца далеч надхвърлят потенциалните негативи, твърдят все повече медици. Все пак те предупреждават яйца да не се дават на много малки деца, а бременните, възрастните и хората със слаба имунна система да бъдат внимателни и да се консултират с лекаря си дали и колко яйца могат да консумират. Особено внимателни трябва да сме при консумацията на рохко сварени яйца, особено ако не са съвършено пресни и от кокошки, които знам какво точно ядат. Да не забравяме, че развалените яйца могат да ни докарат салмонела, която е форма на хранително отравяне.

Що се отнася до холестерола, оказва се, че не е толкова проста работа. Известно е, че много изследвания свързват високите нива на 

холестерол

със сърдечни заболявания и ранна смърт. И нещо сравнително ново: проучвания, някои от които включват стотици хиляди души, показват, че хората, които ядат цели яйца, не са по-склонни да развият сърдечно заболяване от тези, които не го правят. Някои от проучванията дори показват 

намален риск от инсулт

сред индивиди, които консумират яйца. От друга страна, холестеролът играе много важна функция в тялото. Това е структурна молекула, която е от съществено значение за всяка клетъчна мембрана. Той се използва за производство на стероидни хормони като тестостерон, естроген и кортизол. Известно е, че само 15% от него се внасят в организма с храната. Останалото е... собствено производство на отделния организъм. Според някои американски медици, колкото повече от него ядем, толкова по-малко произвежда тялото ни, т.е. природата си намира баланса. Поради тази причина яденето на няколко яйца няма да доведе до значимо покачване на нивата му. Проучване установява, че при 70% от хората яйцата не са имали ефект върху общия или "лошия" (LDL) холестерол. Но при 30% от участвалите в проучването т.нар. хипер реагиращи, маркерите се покачват леко след консумация на яйца.

Колко дневно?

За съжаление, нито едно проучване не е дало на хората повече от три яйца на ден. Разбира се, има индивиди, които ядат и повече. Например едно американско проучване включва 88-годишен мъж, който консумира 25 яйца на ден! Той имал нормални нива на холестерол и бил в много добро здраве. И все пак, "научно казано", консумирането на повече от 3 яйца дневно е неизследвана територия.

Разбира се, има разлика и сред яйцата. Онези, които споменахме, че ни ги даваха бабите, особено в селата и малките градове, бяха от свободно пасящи щастливи, както днес ги наричат, кокошки и току-що снесени, взети направо от полога. Сега ги купуваме от супермаркета, попадаме дори на внесени от Полша, Чехия и др. държави, от кокошки, хранени с фуражи, отглеждани в птицеферми. 

Колко издържат?

Преглед на различни фермерски сайтове, както и някои упътвания на Службата за безопасност и контрол на храните към Министерството на земеделието на САЩ показват, че суровите цели яйца в черупките им обикновено издържат 4 до 5 седмици след датата на опаковката, което е около 3 седмици след покупката. Боядисаните необелени твърдо сварени яйца могат да се запазят в хладилник около една седмица. Препоръката е от хладилника да се извадят толкова яйца, колкото ще бъдат консумирани незабавно. Специалистите твърдят, че е рисковано, дори твърдо сварени и боядисани, яйцата да остават извън хладилника повече от няколко часа или през нощта, например.

И още нещо: ако се тревожите за килограмите си по Великден, не прекалявайте с козунака, но в никакъв случай не се отказвайте от него - той също е полезна храна!

БСП не се хвана в капана на Борисов

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 174

Общините скочиха срещу такса смет, отлагат реформата с 1 година

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 174

Румен Радев ще посети Виетнам до края на годината

автор:Таня Глухчева

visibility 85

/ брой: 174

Съюзът на юристите призова за повече качествени прависти в НС

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 174

България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 174

БАБХ проверява спешно столове и бюфети в училищата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 174

Търговският дефицит расте с близо една трета към края

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 174

Производството на ток у нас намалява

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 174

Скопие ще преговаря, но като член на ЕС

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 174

Няма нужда от търговска война

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 174

Лондон свива помощите за горива през зимата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 174

Комедиантът

автор:Александър Симов

visibility 84

/ брой: 174

Геноцид

автор:Барбара Пейчинова

visibility 171

/ брой: 174

Има ли шанс Харис?

автор:Таня Глухчева

visibility 160

/ брой: 174

Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз

visibility 116

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ