14 Октомври 2024понеделник12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социолозите:

Безумие е да се забранят проучванията 48 часа преди избори

Същността на демокрацията е в информираното участие, категорични са експертите

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 275

Като "поредното безумие и глупост" определят социолози идеята на парламентарното мнозинство. Според нея 48 часа преди избори да не могат да се публикуват социологически проучвания, дори "скрити" под формата на класации на песни, стихове и пр. Ограничителният текст се обсъжда като част от промените в изборното законодателство, които предстои да бъдат гласувани в парламента.
Социологът Кольо Колев от "Медиана" заяви,  че готвеният текст, който се очаква да влезе за обсъждане през септември в Народното събрание, е поредното ограничение, което политици се опитват да правят още от "зората на демокрацията". "Едва ли не, ако хората знаят какво е разположението на политическите сили, това ще опорочи изборния процес. Аз съм привърженик на другата теза - че гражданите трябва да знаят какво е разположението на политическите сили и да бъдат амбицирани да отидат и да подкрепят харесваната от тях партия", категоричен бе Кольо Колев. Това е и пореден опит политиците да поставят изборния процес на тъмно, което е пълно безумие, допълни социологът.
Според Кънчо Стойчев от "Галъп" в "едно демократично общество въвеждането на всякакви ограничения по отношение на информацията може да бъде квалифицирано само по един начин - като глупост". Когато българската държава тръгне по пътя на въвеждане на информационни ограничения, най-нормалното е да провери как е в другите европейски държави. В началото на ХХI век подобни разпоредби са неизпълними и глупави, каза още той.
По думите на Стойчев същността на демокрацията е "информирано участие и колкото повече гражданинът, който иска да гласува, е информиран за това какво мислят и останалите хора, които са част от неговото общество и населено място, толкова по-информирано и отговорно решение взима".
Стойчев допълни, че целият световен опит на демократичните държави води до един извод - никакви ограничения. "Те трябва да бъдат по линия на компетентността на предлаганата информация. Да могат подобна информация да предлагат структури, които наистина са компетентни", заключи той.

Цената на чушките - нагоре с 10% само за седмица

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 195

Засякоха опасна маска за Хелоуин

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 195

Обсъжда се "Сименс" да осигури турбините за 7-и блок на АЕЦ

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 195

Само един кандидат иска да модернизира билетната система на БДЖ

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 195

Мицкоски: Със София няма да сравнявам баби и жаби

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 195

Недостиг на работна сила в Гърция

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 195

Полша временно спира даването на убежище

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 195

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 195

Черната дупка на ББ

автор:Александър Симов

visibility 119

/ брой: 195

Уникален ритуал, насочен към бъдещето

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 195

Всички посочват проблемите, ние даваме решенията

автор:Юлия Кулинска

visibility 118

/ брой: 195

100 решения за България

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 195

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ