08 Юли 2024понеделник08:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Украйна хвърля в боя резерва Русия унищожи "Чалънджър 2"

Английски военни предупреждаваха, че на меките и влажни руски черноземи тромавият като дебел носорог танк е изложен на голям риск

/ брой: 181

visibility 341

KP.RU

Полк. Виктор БАРАНЕЦ
 
Британското Министерство на отбраната твърди, че основните британски тежки танкове "Чалънджър 2" никога не са били поразени от вражески огън. Но щом тези бойни машини се появиха в Запорожие, една от тях се превърна в купчина горящ скрап. Другите бързо се оттеглиха от бойното поле. И една красива легенда, предназначена да живее дълго, си отиде. Създателите на този танк тръбяха, че след модернизацията си той е станал безсмъртен. Руските войници ги опровергаха.
Тази "утилизация" ще влезе в Книгата на рекордите на Гинес и Русия е първата страна в Европа, унищожила прехваления британски танк.
Струва си да си спомним Зеленски, който не толкова отдавна обяви "победа" с новината, че Лондон е дал на Киев цели 14 танка. А бившият военен министър Олексий Резников сътвори рекламно шоу, като се качи на една от бойните машини и целуна прашната й броня.
В интерес на истината трябва да признаем, че модернизираният "Чалънджър 2" е сериозна машина и с право влиза в десетте най-добри танка в света. Има силно нарезно оръдие, прецизен мерник и много ефективна система за управление на огъня. Но въпреки доста мощния си двигател този танк, поради голямото си тегло (62,5 т) е тромав като дебел носорог.
Ето защо английските военни експерти предупреждаваха, че на меките и влажни южни руски черноземи "Чалънджър 2" е изложен на голям риск. Затова британските съветници поискаха от украинските командири да въвеждат танка в битка само по сухи и твърди пътища. И да не излиза на предна линия, за да не получи снаряд или ракета челно или отстрани.
Имаше и едно екзотично изискване - във всеки британски танк, прехвърлен в Украйна, трябваше да има заложени експлозиви - ако машината бъде ударена, оцелелите членове на екипажа непременно трябва да я взривят. За да не достигнат тайните й до руснаците. Излиза, че украинските танкисти влизат в бой, прегърнали смъртоносен товар тротил.
Изискванията бяха много. Например "Чалънджър" да не се използва в тези зони на конфликта, където е възможно настъпление на руската армия. На украинските танкисти бе наредено да направят всичко възможно, за да евакуират машините от бойното поле, дори под вражески огън. А най-добре да влизат в бой направо с камион за теглене.
В случая обаче има интересна подробност - украинският екипаж на камиона, който теглел авариралия британски "Чалънджър 2", не изчака и избяга от бойното поле, забравяйки да го взриви.
След като танковете "Чалънджър 2", които Лондон и Киев пазят като яйца на Фаберже, вече са хвърлени в разход, това означава, че Украйна наистина праща в бой основните си резерви. Досега не са й помогнали много.
Остава да чакаме американските танкове "Ейбрамс", които САЩ обещаха да доставят на Киев през есента. Но германските "Леопард"-и вече горяха и ще горят в зоната на Специалната военна операция...


Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 1431

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 1317

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 1417

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 1678

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 1344

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 1467

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 3227

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 1676

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 1597

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ