08 Юли 2024понеделник20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колонката на Наталия Киселова

Конституцията - на КС*

/ брой: 246

visibility 4771

Доц. Наталия Киселова

Има три спорни момента в Конституцията - правомощията на главния прокурор, служебното правителство на президента, което не е направено по най-добрия възможен начин и инспекторатът на ВСС и как инспекторите ще могат да проверяват прокурори и следователи.
Кризата на политическото представителство е още от 2016 г., когато имаше усилия да бъде взривен политическия модел с референдум.
Конституционният съд вероятно ще бъде сезиран за промените в основния закон. Проблем има както с кръга от лица, които могат да стават служебни премиери, така и с квалифицираното мнозинство от 160 гласа за регулаторите.
Депутатите все пак могат да коригират списъка от лица за служебни премиери. Председателят и зам.-председателят на Сметната палата биха били в ситуация на конфликт на интереси, ако оглавят служебното правителство. Ако пък председателят на ВКС оглави правителство, то би се нарушил принципът на разделение на властите.
Не е имало дебат по въпроса за монопола на прокуратурата върху обвинението. Поводите за промени в Основния закон бяха два Ц да се ограничат правомощията на президента в различни сфери и да се ограничат възможностите на главния прокурор да влияе. Въобще не се влезе в дълбочина да се преосмисли, ако е необходимо, какви са правомощията на прокуратурата при упражняване на надзора за законосъобразност в определени случаи. Макар да виждаме нови неща, голяма част от проблемите ще се прехвърлят върху бъдещата законова уредба. Затова много по-скоро ще се наложат отново да се правят конституционни промени.
Мястото на Инспектората не е в конституцията. Преди 15 г. е въведен като лъжлива крачка да убедим нашите европейски партньори, че правим големи усилия за борба с корупцията и респ. забавено правосъдие. Това, което виждаме в доклада за второ четене е, че наименованието се запазва и инспектората остава към ВСС. Дава се възможност също за още един мандат на главния инспектор. Правомощията остават такива, каквито са в момента.
Не съм привърженик на двойното гражданство като правен институт, камо ли да се дава възможност на лица, които имат още едно, две или повече гражданства да заемат въсши държавни длъжности, защото теоретично винаги може да възникне конфликт между две държавии и лицето да е гражданин на тези две държави. Тогава въпросът с изпитанията на неговата лоялност ще бъде на дневен ред. Проблемите тук са два. Защо за министрите няма да има уседналост, а за депутатите ще има. Разбирането за това как някакви хора са прекарали в чужбина известно време и след това се връщат да ни ощастливят, можем да го видим и 2001-а и 2021-а г.Не мисля, че нито при НДСВ, нито при "Продължаваме промяната" експериментите бяха добри.  
Нарушенията на правилника не са основание за обявяване на противоконституционност на взетите решения, въпреки, че беше нарушен начина, по който се изказваха депутатите.
Усилията на конституционното мнозинство не доведоха до смекчаване на напрежението по отношение на конституционните промени. Приетите законови поправки може да бъдат отложени и за януари. Имаме нужда от друг вид Коледни подаръци, а не от промени в Конституцията.

Пред Nova News и пред журналисти в парламента

*Заглавието е на редакцията

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 536

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 500

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 433

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 449

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 539

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ