01 Август 2024четвъртък01:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И новият Изборен кодекс отива в КС

Знакът "Х" в бюлетината може да провали и този вариант на закона, в последния момент уседналостта за вота наесен стана 4 месеца

/ брой: 124

автор:Ралица Николова

visibility 325

Най-малко два текста на редактирания Изборен кодекс ще бъдат оспорени пред Конституционния съд. Това се заканиха депутатите от опозицията при гласуването на второ четене на промените в изборния закон вчера.
Знакът "Х", с който единствено ще може да се гласува, може да бъде атакуван пред КС. Текстът  стана причина за скандална размяна на реплики между депутати от ГЕРБ и опозицията. От ДПС имаха предложение задължителното гласуване с "Х" да отпадне, защото би станало причина за много недействителни бюлетини. Подкрепиха ги и от левицата. С въвеждането на един-единствен знак минирате изборите наесен, отсече Мая Манолова от КБ. В отговор депутати от ГЕРБ пак размахаха бели листове с нарисувани хиксчета. Демонстрацията трябваше да покаже, че, обърнат във всички посоки, знакът си е все "Х". В дебата се включи Искра Фидосова, която пък цитира сцени от телевизионен сериал. Опозицията отвърна с припомняне на документалните кадри, на които областният лидер на ГЕРБ в Пловдив купува ромски гласове. Лютви Местан от ДПС се усъмни, че задължителният "Х" нарушава конституцията. Броят на недействителните гласове е равен на откраднати гласове, смята той. По думите му това нарушава избирателното право на българските граждани. Затова опозицията не изключи варианта да атакуват пред Конституционния съд именно този текст от кодекса. 
КС ще решава отново и за уседналостта за изборите наесен, заканиха се ДПС и БСП. В последния момент мнозинството прие тя да е 4 месеца. Предложението бе направено от Искра Фидосова по време на дебатите, въпреки че в правната комисия не е оспорила варианта от 3 месеца, предложен от левицата. Промяната разгневи опозицията, а проф. Корнезов обеща: "Ще се видим отново в Конституционния съд, г-жо Фидосова!". В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ и "Атака" уседналостта за местните избори стана 4 месеца. Депутатите от КБ не участваха в гласуването.
Ако и новият вариант на закона бъде върнат, това означава поне още месец забавяне на влизането му в сила. До изборите обаче остават по-малко от 5 месеца.
ДУМА припомня, че конституционните съдии върнаха 21 текста от първия вариант на Изборния кодекс. За да изгласуват окончателно всички редакции на закона, депутатите заседаваха с удължено време вчера. Дебатите по кодекса им отнеха над 6 часа. В крайна сметка приети бяха всички предложения на управляващите, а корекциите от опозицията очаквано не минаха.


Гласуването ще става само със син химикал  върху интегрална бюлетина и само със знак "Х". Уседналостта за изборите става 6 месеца, а не както бе първоначално 12 месеца. Единствено за местните избори тази година изискването ще е 4 месеца. Районните кметовe вече няма да бъдат избирани. Те ще се предлагат от кмета на общината и ще се гласуват от общинския съвет. Идеята подкрепиха само ГЕРБ и "Атака". БСП, Синята коалиция и ДПС излязоха с остри критики и обявиха процедурата за недемократична. ГЕРБ се страхуват, че ако районните кметове се избират, няма да успеят да спечелят тези постове, предупредиха от ДПС. По-лесно ще се договорите с "котараците" в София, отколкото с 24 районни кмета, обърна се към мнозинството Димчо Михалевски от КБ. Синята Екатерина Михайлова пък предупреди, че мнозинството прави огромна грешка и се вкарва в следизборен политически пазарлък.
Партиите ще възстановяват депозита си преди изборите при получен 1% от действителните гласове. В първия вариант на закона се изискваха поне 2 процента от гласовете. Шумни дебати имаше и около текстовете, според които ЦИК може да реши да не допусне политическа сила до изборите. ЦИК се превръща в политическо сито, това е грубо средство за отстраняване на неудобните политически субекти, предупреди Мая Манолова. 
Изборни секции в чужбина ще се създават при най-малко 100 желаещи да гласуват. Не бе прието предложението на опозицията броят да се намали на 20 души.

Гръцки бизнесмен с интерес към "Лукойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 144

Бизнес средата у нас се влошава

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 144

Над 4,3 млн. са жилищата у нас

автор:Дума

visibility 773

/ брой: 144

Расте напрежението във Венецуела

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 144

Протести в Сърбия срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 869

/ брой: 144

Брюксел се сближава с Виетнам

автор:Дума

visibility 779

/ брой: 144

ЕС гласи нови мерки срещу Унгария

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 144

Дясната киселина

автор:Александър Симов

visibility 900

/ брой: 144

Кой ще въведе контрол

visibility 828

/ брой: 144

Заканата на Ердоган

автор:Юри Михалков

visibility 869

/ брой: 144

В капана на екстремните жеги

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ