01 Август 2024четвъртък01:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска мораториум върху всички сделки за шистов газ

Срещу 30 млн. долара може да се съсипе природата и водата на България, предупредиха от левицата

/ брой: 131

автор:Ралица Николова

visibility 906

Тотален мораториум върху всички сделки и дейности за добиване на шистов газ в България поискаха вчера от БСП. Социалистите настояват, преди да се предприемат каквито и да е стъпки, да се поиска мнението на учени и специалисти и да се прецени много добре рискът за хората и за природата. Досега правителството е изслушало мнението единствено на американски специалисти, които обаче са заинтересована страна. Точно вчера изтече последният срок, при който държавата трябваше да реши дали да подпише споразумение с американската компания "Шеврон" за започване на проучвателни работи за наличието на шистов газ в недрата на България. Притеснителното е, че няма експертна оценка за ползите и загубите от сделката. Засега се знае само, че американците са обещали бонус от 30 млн. долара при подписването на споразумението.
Не е ясно обаче дали тази сума е съизмерима с рисковете за природата, водните ресурси и сеизмичната активност на територията на една четвърт от България, предупреди Георги Божинов от КБ, член на комисията по околна среда в НС. Консултирал ли се е премиерът с български учени, поиска да знае Божинов и настоя, че трябва да има изчисления за сигурността на живота на хората в България. От левицата настояват да се наложи мораториум върху сделката и да се възложи експертиза на специалисти от БАН и Минно-геоложкия институт. По този начин според БСП правителството ще може да вземе инфомирано решение доколко е заплашено екологичното равновесие на природата в страната.
Социалистите предупредиха, че има риск да бъде безвъзвратно отровена водата и почвата на територията на една четвърт от страната. Не е  изключен рискът от земетресения, защото шистовият газ се извлича от много голяма дълбочина. Освен това, подчерта Георги Божинов, проучванията могат да отровят най-големия подземен сладководен източник в България, който снабдява с питейна вода североизточните райони.
Метанът, който се извлича, се намира на дълбочина от около 2000 до 4000 метра и е в негазова фаза, която трябва да бъде разбита, което става с инсценирани слаби трусове. В САЩ шистов газ се извлича само в райони, където няма живот, тоест в пустини, предупредиха от БСП. Заради причинени щети на природата, водата и почвата "Шеврон" е осъдена от Еквадор да заплати 8,6 млрд. долара обезщетение. Поради тези примери от левицата се притесняват, че негативите от добива на шистов газ ще са много повече от позитивите. 
БСП ще настоява МОСВ да възложи независима експертиза преди старта на проучванията. Самите социалисти пък вече подготвят местни референдуми в районите, където се смята, че има залежи на шистов газ. 
За 30 сребърника беше продаден нашият Бог, не бих желал за 30 милиона да продадем бъдещето на една четвърт от България, коментира депутатът от Добрич Петър Димитров. Именно Добрич е сред регионите, в които американците се готвят да проучват недрата на земята. Димитров бе категоричен, че заради добива на шистов газ не само ще бъде ликвидирано земеделието, но и хора ще умират заради вредните въздействия.

Гръцки бизнесмен с интерес към "Лукойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 144

Бизнес средата у нас се влошава

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 144

Над 4,3 млн. са жилищата у нас

автор:Дума

visibility 773

/ брой: 144

Расте напрежението във Венецуела

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 144

Протести в Сърбия срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 869

/ брой: 144

Брюксел се сближава с Виетнам

автор:Дума

visibility 779

/ брой: 144

ЕС гласи нови мерки срещу Унгария

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 144

Дясната киселина

автор:Александър Симов

visibility 900

/ брой: 144

Кой ще въведе контрол

visibility 828

/ брой: 144

Заканата на Ердоган

автор:Юри Михалков

visibility 869

/ брой: 144

В капана на екстремните жеги

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ