08 Юли 2024понеделник04:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Яков Кедми пред израелския журналист Александър Валдман:

Хамас трябва да бъде унищожен

/ брой: 205

visibility 775

Продължение от брой 200

- Възможно ли е пълното унищожение на Хамас без наземна операция и ликвидиране на лидерите му, криещи се в Турция и в други страни от Близкия изток?
- Има един вариант, който е най-приемлив за всички - в Газа да се създаде извънредно правителство на националното единство, за да се позволи вземане на решение, одобрено от всички политически сили. И тогава ще направим това, което е единственото правилно - ликвидирането на Хамас. След това ще можем да говорим какво ще има на тази територия. Може да й се даде автономията.
Помня наш философ и министър, който крещеше истерично преди десетина години, че за Израел властта на автономията е по-опасна от Хамас.
Всички правителства на Израел подкрепяха концепцията, че Хамас нужен. А как се гордееха през 80-те години службите ни за сигурност и някои военни с голямото постижение - че помогнахме за създаването на Хамас, защото това щяло да бъде краят на "Фатах". Но те не знаеха какъв звяр са отгледали.
- Наш генерал в оставка говореше, че всеки момент в Ивицата Газа ще започне хуманитарна катастрофа и трябва да се създава благоприятно мнение за израелците сред жителите й...
- Това е инфантилност, граничеща с идиотизъм и неспособност да се мисли. Какво положително мнение за израелците! У кого? Това е трето поколение, което израства в ненавист към евреите - и на Западния бряг, и в Ивицата Газа. Каква любов? Кому е нужна любовта и оценката им? Не ми трябва да ме обичат. Нужно е да не ме заплашват. Ако не ме заплашват, то съм готов всичките жители на Газа да излязат от там и да се изпратят до египетската граница. А нека от Египет да ходят където искат. Може да заминат към Западния бряг през Египет и Йордания.
- Приемате ли мнението, че атаката на Хамас срещу Израел ще премахне разкола в израелското общество? Имам предвид тези стохилядни антиправителствени демонстрации в течение на близо 40 седмици. И имаше ли предателство от израелската армия?
- Нито на антисемитите, нито на Хамас им трябват действия на Израел, за да ни мразят и да искат да ни унищожат. Никакво вътрешно положение в Израел не ги интересува. Вътрешнополитическите ни проблеми изобщо не се отразяват на състоянието на войските от южния окръг при Газа. Вината на израелското правителство, на всички правителства, вече я посочих. Това не е само последното правителство, а всичките правителства на Израел. Това е и цялото командване на израелската армия в последните 50, дори 70 години...
 - За какво свидетелства отказът на Блинкен да признае участието на Иран в трагичните събития?
- Не може да обвиняваме Иран. Арабите в Ивицата Газа отдавна са показали способността си да планират и провеждат операции. Тази политическа подкрепа, може би и военна, която получават от Иран, е незначителна и не решава нищо. Да, Иран подкрепя всяка организация, която воюва срещу нас. Но не Иран е подготвил тази операция.
Иранците стоят зад терористичните актове срещу израелци в чужбина, но Хамас не е проиранска организация. Той никога не е бил под иранско обучение и под иранско командване. Но "Хизбула" - да! И то от самото начало.
Хамас е готов да получи помощ от всеки - и от Иран, и от Турция, и от Катар, и политическа поддръжка от Ердоган. Ролята на Иран в този случай е силно преувеличена.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 1431

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 1317

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 1417

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 1678

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 1344

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 1467

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 3227

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 1676

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 1597

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ